Falošné nádeje

Voľby sa neskončili dobre a nie je pekne, ozývalo sa počas víkendu z liberálno-ľavicového prostredia na sociálnych sieťach. Zdalo sa totiž, že všetci boli nadšení zo slnečného počasia a väčšina politických komentátorov zase z druhého kola volieb do senátu, v ktorých drvivo zvíťazila ODS.

19.10.2018 16:00
debata (1)

A neprerazil ani jeden komunista! Súčasná vraj ľavicová vládna koalícia dostala „na prdel“ a to je dôvod oslavovať. A k tomu tá krásna, teplá a suchá jeseň. No uvážte, nežijeme v najskvelejšom zo svetov? „Konečne sa to začína obracať k lepšiemu," radovali sa mnohí.

Ku klimatickej zmene v Českej republike v médiách hlavného prúdu donedávna veľa textov nevychádzalo. To sa trochu mení, ale kým pochopíme, že to, čo sa nám zdá ako pekné počasie, môže mať negatívny dosah na vegetáciu, zdroje vody, úrodu a celkovú klímu, asi to ešte chvíľu potrvá. Dovtedy sa, samozrejme, môžeme radovať zo slniečka a sucha, najmä ak nám z kohútikov ešte stále tečie voda, čo sa už netýka všetkých. Mnohí si počas tohto leta vyskúšali, aké to je, keď si všetku vodu musia privážať. Ako ďaleko musíme zájsť, aby sme si priznali, že máme naozaj problém? Koho všetkého to bude musieť zasiahnuť?

Podobné je to s víťazstvom ODS, strany, ktorá sa vraj reformovala a pre časť pravicových voličov predstavuje nádej. Na jej čele totiž stojí Petr Fiala, pôvodne politológ, univerzitný profesor, celkovo úctyhodná osobnosť. Lenže ako vyzerá strana, ktorej svojím dobrým menom poskytol alibi, že sa zlepšila a že v nej už nie sú tí zlí krstní rodičia z 90. rokov?

Výsledky komunálnych volieb v Brne vyniesli do popredia Markétu Vaňkovú, političku ODS, ktorá predtým vymáhala pohľadávky ostravského dopravného podniku pre off-shorovú firmu Brandson Enterprises so sídlom vo Veľkej Británii. Jej riaditeľom je podľa Panama Papers nastrčený biely kôň v zhruba tridsiatich off-shorových firmách. V čase, keď Vaňková zastupovala Brandson Enterprises na českých súdoch, bol pán riaditeľ v USA vo väzbe za poistné podvody, za ktoré neskôr dostal osem rokov. Vaňková sa spája aj s ďalšími neslávne známymi postavami.

Okrem toho sa kampaň ODS sústredila na tých najslabších. Nie však v úsilí pomôcť im, ale, naopak, čo najviac ich potopiť. V Českých Budějoviciach kandidoval na senátora Martin Kuba za ODS s ohromným heslom „Aj neprispôsobiví sa musia prispôsobiť". Nepostúpil, ale zato sa stal senátorom starosta Mladej Boleslavi Raduan Nwelati z ODS so sloganom „Boleslav je Boleslaváků – Nulová tolerancia cudzincom – Chceš tu pracovať? – Dodržuj pravidlá! – Inak ťa tu nechceme!“

Cudzinci sú v tomto prípade robotníci z krajín bývalého východného bloku, ktorí prichádzajú pracovať do automobilky, nemajú zabezpečené ubytovanie ani záchranný systém, keď prídu o prácu. Z mnohých sa tak v Boleslavi stanú bezdomovci.

Dalo by sa pokračovať a ukazovať, že ODS je miestami len fašistickou stranou pre „lepších" ľudí. Preto je jej drvivé víťazstvo v senátnych voľbách skôr dôvod na obavy z budúcnosti. Podobne ako to príjemné slniečko a sucho pri jesenných prechádzkach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ODS #Petr Fiala #senátne voľby v Česku #sociálne vylúčení #Markéta Vaňková