Pôrodné bolesti

Podobne ako všetkých spoluobčanov i mňa nesmierne potešilo, že vojvodkyňa zo Sussexu Meghan Markleová čaká dieťa. Pred niekoľkými týždňami, aspoň podľa tlače, jej hrozilo, že zošalie od závisti, lebo Kate Middletonová, vojvodkyňa z Cambridge, dieťa čakala už pred pár mesiacmi.

21.10.2018 12:00
debata (9)

Tým, teda akosi mimovoľne, vraj privádzala švagrinú Meghan k závisti a šialenstvu. Chápem to, lebo je to úplne normálne. Pozitívnu správu však trochu skalil fakt, že perspektívne dieťa Meghan nemusí byť automaticky princezná alebo princ. Čo je, aspoň podľa mňa, nespravodlivé, nedemokratické a ešte aj mrzuté. Prečo všetky ostatné deti môžu a toto nie?

V čase, keď som sa to dozvedel, som práve mieril na trhovisko na Miletičovej ulici v Bratislave, ktoré doteraz predstavuje najväčšie medzinárodné fórum na Slovensku. Podobné informácie sa tam odrážajú v reálnom čase. Priam bezprostredne majú dôsledky na mnoho domácnosti.

Až dovtedy som bol napríklad pevne rozhodnutý kúpiť si za hrsť ružičkového kelu do polievky, no pod vplyvom tejto deprimujúcej informácie som sa radšej skromne obmedzil na mrkvu. Viem si totiž živo predstaviť, čo táto tristná okolnosť spôsobí na svetovej burze.

Nemenej znepokojivá mi však pripadá správa o činnosti našich najvýznamnejších politických predstaviteľov. Predseda vlády Peter Pellegrini sa vraj učí šoférovať nákladné auto, prezident Andrej Kiska sa medzitým naučil riadiť tank. Pritom tank T-72, ako na to sám upozornil, ani nemá volant. Je to do určitej miery zvláštne, lebo nemecký Tiger ho mal už roku 1942. Na druhej strane Nemci na ňom museli dosť často ustupovať. Znamená to azda, že nás niečo čaká?

Obrátil som sa so svojimi otázkami na známeho forenzného politológa, ktorý už sedel pripravený, teda obklopený početnými osviežujúcimi okolkovanými nápojmi na neďalekej lavičke. Pod ich vplyvom úplne sám smelo čelil všetkým konšpiračným domnienkam.

„Pozrite sa, je vždy dobré, ak si najvyšší ústavní činitelia rozvinú určité zručnosti. Vždy sa im zídu. Politika je veľmi neisté remeslo.

Ako by ste chceli riadiť štát s miliónmi občanov, keby ste nevedeli riadiť ani autobus, v ktorom ich je iba nejakých štyridsať? A to všetko najmä v podmienkach proxy vojny, pri nepretržitom tlaku ruských hackerov, čínskych tričiek a všeobecnezdra­votných poisťovní! Choďte si na pár týždňov poležať do hociktorej slovenskej nemocnice a sám uznáte, že vojna je nevyhnutná. Vy si tam síce budete myslieť, že už bola, no to bude iba vaša ilúzia!“

Odpoveď ma vôbec neuspokojila: „No dobre! Dve tretiny našich lídrov sa svedomite pripravujú, ale tretí nič! Prečo sa neučí?“ Pokrútil hlavou:

„A na to ste ako prišli? Neviete, že sa pripravuje znovu obhájiť rigoróznu prácu? Veď sa ju chystá prečítať poslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová! To bude mobing! Danko nemá šancu!“ Nechápal som: „Ale veď ona vraj nemá primeranú odbornosť?“

Fiškálsky sa usmial: „Spomeňte si, čo hovoril Aristoteles. Jeden hlupák položí takú otázku, že sto mudrcov na ňu neodpovie!“

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Meghan Markle #Lucia Ďuriš Nicholsonová