Hriechy v sutane

Hlboko veriaca katolícka krajina? Možno menej, ako sa zdá. Film Klérus o prehreškoch a sexuálnom zneužívaní duchovnými v Poľsku trhá návštevnícke rekordy.

24.10.2018 10:00
debata (17)

Film hovorí o štyroch postavách poľskej cirkvi, o kňazoch a arcibiskupovi, ktorí nie sú práve etalónmi mravného života. Jeden je pedofil, ktorý zneužíval mladého chlapca, druhý alkoholik, ktorý nútil svoju milenku k potratu, ďalší pýta peniaze od veriacich a arcibiskupa zaujímajú viac biznisy a vzťahy s politikmi ako duše ovečiek. Zneužitie dieťaťa zostáva ústredným motívom, keďže cirkevná hierarchia robila systematicky všetko pre to, aby sa na to neprišlo. Zobrazené príbehy sa reálne stali, zakladajú sa na svedeckých výpovediach.

V poľskej spoločnosti snímka zafungovala ako rozbuška. Na jednej strane obrovská kritika, členovia cirkvi, konzervatívne denníky a figúrky vládnucej strany Právo a spravodlivosť to vyhlásili za sprosté ohováračky a škandalózny útok na cirkev. Katolícka asociácia novinárov nazvala režiséra Wojciecha Smarzowského nepriateľom národa. Niektoré kiná zabraňovali premietaniu, štátna televízia neodvysielala tú časť galavečera, kde režisér za film dostal cenu divákov gdynského festivalu.

Ale film si za prvý týždeň pozreli tri milióny ľudí. V kine v meste Zabrze ho za jeden deň premietali 24-krát, aby pokryli dopyt. A čo viac, od jeho uvedenia stovky Poliakov a Poliek nabrali odvahu prehovoriť o tom, že sa im stalo niečo podobné.

Vystúpili aj viacerí kňazi, cirkuloval list, v ktorom sa biskup ospravedlňoval za hriechy cirkvi a apeloval na ľudí, aby tieto činy zverejnili. Vojenský biskup dokonca vyhlásil, že zverejní dáta o pedofílii v jeho kongregácii, arcibiskup povedal, že v najbližších mesiacoch publikuje správu o sexuálnom zneužívaní v cirkvi.

Túto provokatívnu, takmer až dokumentárnu drámu nakrútil režisér podľa vlastných slov preto, že cirkev je platená z peňazí daňových poplatníkov, ale zároveň stojí nad zákonom. Je teda načase diskusia o jej úlohe v spoločnosti a o jej vplyve a prepojeniach na štát.

Rozbúriť túto diskusiu sa mu jednoznačne podarilo a potrebná by bola aj na Slovensku. So svedectvami o „prehreškoch“ kléru sa vo svete roztrhlo vrece, či už ide o tisícky prípadov sexuálneho zneužívania, alebo o hospodársku trestnú činnosť a netransparentnosť financií.

U nás rezonoval nešťastný prípad dievčaťa z Nevidzian, ktoré ako jedenásťročné zneužíval tamojší farár Pavol, a prípad gréckokatolíckeho biskupa Chautura. Reakcia katolíckej cirkvi bola smutná, namiesto kritiky do vlastných radov zaznelo skôr obviňovanie obetí a konšpirácie o koordinovaných útokoch na ňu.

Keď príde na lámanie chleba, pre cirkev tuším nie je problém, čo sa deje pod rúškom sutany, ale že ktosi podkopáva jej autoritu a moc. Jediné, čo treba skutočne spraviť, je povoliť vyšetrovanie a vyvodiť dôsledky. Pretože reči o sprisahaní proti cirkvi, o útokoch na jej hodnoty a robenia z obete útočníka tam, kde ide o trestné činy jej predstaviteľov, hlásaniu o morálke nesvedčí.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Wojciech Smarzowski #film Klérus #katolícka cirkev v Poľsku #sexuálne zneužívanie farármi