Okradnutí občania

Pamätáte sa na hollywoodsky film Vlk z Wall Street o luxusnom živote burzového podvodníka Leonarda DiCapria? Iróniou osudu bol tento projekt financovaný zo štátnych peňazí ukradnutých bankárom. Tou bankou je americká legenda Goldman Sachs, ktorá stojí pred jedným z najväčších škandálov vo svojej histórii.

14.11.2018 15:00
debata (10)

Málokedy sa stane, že veci zájdu tak ďaleko, ale tento mesiac federálni vyšetrovatelia v USA zatkli a obvinili riaditeľa jej ázijskej divízie, že spolu s ďalšími ľuďmi vrátane bývalého malajzijského premiéra vykradli zo štátneho malajzijského investičného fondu pod názvom 1MDB vyše štyri a pol miliardy dolárov.

Na tejto komplikovanej schéme riaditeľ Tim Leissner a malajzijský podnikateľ Jho Low, ktorý fond zakladal, pracovali niekoľko rokov. Najprv podplácaním malajzijských politikov, potom aj zahraničných lídrov, aby investovali do fondu 1MDB, a tým zvyšovali jeho hodnotu. Goldman Sachs si vyúčtovali 600 miliónov len ako poplatky za spravovanie fondu. Následne prelievaním peňazí cez Deutsche Bank, americké banky či schránkové firmy peniaze skončili na súkromných účtoch.

Príbeh pokračoval podobne ako vo Vlkovi z Wall Street: zaplatené práva na tento film, jachta za štvrť milióna, diamantové náhrdelníky pre premiérovu ženu za 27 miliónov, darčeky pre celebrity ako DiCaprio a modelky, ktoré Lowovi vystupovali na súkromných párty. „Iba“ 731 miliónov dolárov skončilo na súkromnom účte malajzijského premiéra Najiba Razaka. Majetky a peniaze do výšky takmer dvoch miliárd prepadnú štátu. Momentálne ich vymáha americký súd.

Táto kauza nikoho neprekvapí. Všetko tu už bolo. Bankár, ktorý sa obohacuje na úkor klientov, ziskuchtivý podnikateľ, ktorý mu dobre poradil, koho kde podplatiť, a nenásytný politik, ktorý sedí nad štátnym fondom, sa spolu nabalia na nejakej sofistikovanej investičnej schéme. Neprekvapí ani, že štátny fond bol zriadený a peniaze doň investované na rozvojové projekty na pomoc Malajzijčanom, namiesto toho boli, ako k prípadu povedala prokurátorka, „použité malou skupinou ľudí, aby naplnili svoju obrovskú chamtivosť“.

Goldman Sachs, samozrejme, tvrdia, že ide o ojedinelý prípad nekorektných a bezcharakterných zamestnancov. Vraj sú to „chalani, čo obišli naše interné pravidlá a klamali nám, také veci sa dejú“. Čo iné by mohli verejne povedať? To, že majú také úbohé interné účtovníctvo, že sa v ňom pohodlne dalo skryť? To, že riaditeľ používa milióny na korupčné úplatky? Alebo že privierajú oči nad tým, aké pracovné metódy ich seniorní zamestnanci používajú? Alebo že je to „business as usual“? Obyčajný obchod?

Im podobní ľudia, prípadne nimi podporované politické strany na Slovensku nás neustále presviedčajú, že naozajstný problém je kriminalita chudobných, ktorí nemajú čo jesť, prípadne chamtivosť zamestnancov, ktorí nie sú ochotní pracovať za nízke mzdy, čím vraj okrádajú našu ekonomiku. Človek dnes skôr pochybuje, že niekto skutočne bohatý k svojmu majetku prišiel morálne a nie úplatkami, krádežami, ukladaním peňazí v daňových rajoch alebo uťahovaním opaskov – svojich zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Vlk z Wall Street #Goldman Sachs #1MDB