Ak z kociek, v poriadku!

Nedávno som raňajkovala v akomsi penzióne a v skorých ranných hodinách absolvovala reprízu relácie Postav dom, zasaď strom. Podobné relácie majú u nás aj v Čechách tradíciu, lebo šak dobrá rada nad zlato! Celkom som sa potešila, že recepčná pozerá televíziu a spomenula si na dojem z tejto relácie, ktorý šírim medzi kamarátmi...

15.11.2018 12:00
debata (2)

Postav dom, zasaď strom je katastrofa! Keď si človek predstaví, aké relácie tohto typu vznikajú vo svete, ani nemusíme ísť ďaleko, napríklad v Česku, zdá sa mu neuveriteľné, že jej tvorcovia ešte dnes a s plnou vážnosťou ponúkajú takýto formát. Po celý čas akoby nevedela, či je reláciou pre deti a mládež, ale ani tým už nestačí bezduché a trápne vtipkovanie, pre dospelých, neviem si predstaviť niekoho, kto v nej neúčinkuje a dobrovoľne pozerá tento program, aby sa niečo naučil, alebo pre seniorov, asi sa ráta s tým, že zaspia. Väčšina z nich mala domy, záhrady, serepetičky, čo by im tak jej tvorcovia mohli poradiť? Rady do záhrady, že semienka patria do zeme? Návod na výrobu stolového kalendára z použitých zubných kefiek alebo pohárik na stôl z PET-fľaše? Alebo nejde o rady, ale o „vtipných“ moderátorov, ktorí možno v zákulisí aj sú vtipní, no pred kamerou sú vtipní tým, ako nevedia a čo produkujú?

Reláciu by pokojne mohli vysielať pre deti v ranných hodinách, naučili by sa vyrobiť škatuľku z papiera, puzdierko na lopatku alebo inú hovadinu, a dozvedeli by sa, čo je to jarný strih stromov, určite by im to neuškodilo. Taký, čo má záhradu, stromy väčšinou strihať vie, a ak nie, nepustí si reláciu tohto druhu, lebo ho rozhodí. Najlepší sú práve tí záhradkári a radiči záhradní či kuchynskí. Tých vám napokon zostane ľúto, lebo moderátorská dvojica sršiaca nevtipom si s nimi utrie topánky…

Pri programoch ako Tvoja tvár… či Farma človek s istou dávkou primitivizmu ráta, aj preto dáva prednosť formátom typu Farmárska revue či Postav dom, zasaď strom. Ak z kociek, potom v poriadku!

Robím v knižnici, samé baby, všetky šikovné až strach, jedna háčkuje, iná vyrába pečené čaje, drevené figúrky, šije, vianočné a iné ozdoby… zavše na takmer profesionálnej úrovni. Neviem si predstaviť, že by niektorá chodila na nápady do domu, ktorý s týždennou periodicitou stavia moderátorská dvojica pôsobiaca ako budúci majitelia!

Dnes ľudia majú internet, kupujú si časopisy, stretávajú sa… Ručné práce, záhradkárčenie či domáce majstrovanie je nielen nejaká módna záležitosť, ale spôsob života. Koníčku sa obyčajne človek venuje po celý život, zdokonaľuje ho aj seba, nie je krátkodobou záležitosťou, že teraz budem robiť toto, a potom uvidím… Neubránite sa dojmu, že v tomto programe je všetko falošné… Kulisy, moderátori aj ich záujem o vec.

Ja viem, človek musí z niečoho žiť, no predstieraný záujem ten, kto vie, obyčajne odhalí hneď. Radšej vždy odvysielajte nejakú peknú pesničku alebo ako Fíni – štrikovanie. Ako očko po očku pribúda, ako rastie sveter. Vraj to upokojuje. Možno si pospíme a možno dostaneme chuť niečo urobiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Postav dom zasaď strom