Prenájom, ubytovanie a odvody

Mnohí prenajímatelia nehnuteľností často ani netušia, aké povinnosti im z toho vyplývajú a aké sankcie ich môžu zasiahnuť. Kým prenájom nehnuteľnosti podlieha iba registračnej povinnosti na daňovom úrade, pri ubytovaní je situácia oveľa zložitejšia.

20.11.2018 12:00
debata (1)

Ubytovanie predstavuje poskytovanie nehnuteľnosti na krátkodobé prenocovanie za odmenu spojené s poskytovaním služieb v podobe upratovania a výmeny posteľnej bielizne a prípadne aj raňajok, ktoré sa týkajú prenajímanej izby či bytu. Vtedy príjem z ubytovania podlieha nielen daňovej, ale aj odvodovej povinnosti. Poplatok požadovaný mestami a obcami za osobu a noc (od 0,50 eura do 1,50 eura) putuje do rozpočtov samospráv.

Po tom, čo nedávno česká daňová správa vykonala záťah voči neplatičom daní a odvodov týkajúcich sa krátkodobého poskytovania ubytovania prostredníctvom spoločnosti Airbnb, sa mraky začínajú sťahovať aj nad občanmi Slovenskej republiky, ktorí sa možno nechtiac premenili z prenajímateľov na podnikateľov v biznise s ubytovaním.

Ak je niekto iba prenajímateľom nehnuteľnosti s daňovou, ale nie odvodovou povinnosťou, je to založené na existencii nájomnej zmluvy, ktorá podľa našej legislatívy je spojená len s poskytovaním základných služieb.

Pretože systém zdieľanej ekonomiky cez internetové platformy v oblasti ubytovania u nás nemá dlhú históriu, neplnenie daňovo-odvodových povinností z tejto činnosti dosahovaných príjmov by štát namiesto udeľovania pokút a dodatočného zodvodnenia zdravotnými a sociálnymi odvodmi mohol riešiť radšej v podobe časovo obmedzeného odvodového pardonu. Najmä pokiaľ ide o povinnosť mať na inkasovanie takýchto príjmov živnostenské oprávnenie s povinnými zdravotnými odvodmi, resp. v prípade väčších príjmov aj s odvodmi do Sociálnej poisťovne.

Slováci síce doteraz na príjmoch prostredníctvom platformy Airbnb zarobili iba pár miliónov eur, ale dodatočné vyrubenie daní a odvodov bude pre delikventov beztak drahým poučením. Nielen preto, že neznalosť zákona neospravedlňuje, ale najmä z pohľadu výpočtu nedoplatkov.

Poskytovanie ubytovania spojeného so službami sa môže označovať ako nedovolené podnikanie, kedy poberateľ príjmom musí tržby z neho zahrnúť medzi ostatné príjmy (§8 zákona o dani z príjmu), v ktorom nie je možné uplatniť v daňovom obvyklé účtovné výdavky. Bremeno daňovo-odvodového bumerangu môže byť z tohto dôvodu pre mnohých ľudí spoliehajúcich sa na vidinu krásnych zárobkov veľmi bolestivé.

Príjmy z ubytovania, pri ktorom nebola potrebná žiadna živnosť, ale iba registrácia, sa na Slovensku paušálne zdanili už dávno pred novembrom 1989. Stačí si spomenúť na prenajímanie izieb vo Vysokých Tatrách, ktorému sa venovali celé generácie vlastníkov rodinných domov.

Treba zvážiť požiadavku na povinnosť platiť zdravotné odvody napríklad z príjmu z ubytovania vo výške tisíc či dvetisíc eur ročne, ak ide o starobných dôchodcov alebo invalidov. Pri nastavovaní transparentných pravidiel hry v tejto oblasti je teraz jednoznačne na ťahu štát.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbnb #internetová platforma #prenájom ubytovania #poskytovanie nehnuteľnosti