Exekučné šarlatánstvo

Zmenky sú dobrý sluha, ale zlý pán. Správne ich použiť nie je vôbec jednoduché, aj keď dokážu pre veriteľov zjednodušiť nárok na zaplatenie záväzkov od dlžníkov.

18.12.2018 08:00
debata (2)

Uplynulé dve dekády sa na Slovensku stali synonymom zmenkových podvodov, ktorých účet priamo alebo nepriamo ide na úkor verejných financií, ktoré zaplatia firmy a jednotlivci z odvedených daní.

Podvodné zmenky však v skutočnosti neexistujú! Každý začínajúci advokát totiž vie, že ak zmenka zmení majiteľa rubopisom (indosamentom), nemôže byť podvod dôvodom odmietnutia jej zaplatenia. To však najvyšší politici i manažéri štátom riadených firiem nevedia alebo základy zmenkovej gramotnosti úplne ignorujú. Inak by netvrdili, že všetky zmenky SPP vystavené v roku 1998 vtedajším najvyšším šéfom plynární sú neplatné a štát ich nebude musieť zaplatiť.

Dlho sa vlečúca kauza tzv. Duckého zmeniek sa postupne v médiách prekrúca napríklad tvrdeniami, že išlo o bianko zmenky bez dátumu splatnosti a podobne. Pritom niektoré boli od začiatku vyplnené úplne, iné čiastočne (bianko zmenky), pričom všetky mali notársky overený podpis. Presný zoznam je známy a obavy, že by niekto predložil dnes ešte ďalšieho zmenkového kostlivca, o ktorom by sa nevedelo, sú minimálne.

Reálna hrozba, že SPP bude musieť tento balík zaplatiť, existuje iba v dvoch prípadoch. Prvou je súbor zmeniek SPP vystavených pôvodne na firmu Sezoos Group v českom Vsetíne, ktorý previedli na Union banku (ČR). Tá rovnako ako prvý veriteľ zmeniek už zbankrotovala.

Slovensko ich mohlo za veľmi výhodnú cenu odkúpiť od správcu konkurznej podstaty banky ešte v rokoch 2002 až 2003 a nepríjemného záväzku sa tak zbaviť. Sezoos v roku 1998 za zmenky od Union banky získal 324,2 milióna českých korún. Ich dnešným majiteľom je cyperská schránková spoločnosť Stroden Management Limited, ktorú pri správe pohľadávok zastupuje EC Group Investment z Prahy.

Kto reálne dostane požadovaných približne 30 miliónov eur, ak SPP bude musieť zmenky zaplatiť, sa pravdepodobne verejnosť ani nedozvie. Najvyšší súd SR dal v novembri 2018 za pravdu majiteľom zmeniek, rozsudkom im uznal nárok na ne. Čiastočná na rýchlo zákonom schválená exekučná imunita, aby SPP nemusel zmenky teraz zaplatiť, tento problém nerieši.

Okrem zmenkových kostlivcov SPP zo skrachovanej Union banky existuje ešte živá kauza zmenky SPP s podpisom v januári 1999 zastreleného šéfa SPP Jána Duckého. Tú vlastní česká spoločnosť Draft – OVA z Opavy. Majiteľa tejto zmenky vystavenej na 400 miliónov českých korún zastupuje známa advokátska kancelária Radomíra Bžána. Médiá v tejto súvislosti uvádzajú, že ide o 13,6 milióna eur. Ak však porovnáme pôvodné sumy z oboch káuz, ide spolu s úrokmi o podobnú sumu ako v prvom prípade.

Z pohľadu štátu je brániť sa veľmi ťažké, lebo zmenky sú jednoduché a zároveň zákerné. Pokiaľ pri sporoch z nich prevládnu emócie nad zmenkovým právom (ako to bolo u zavraždeného advokáta Ernesta Valka), stáva sa vymožiteľnosť práva pri nich iba prázdnou frázou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Duckého zmenky #Radomír Bžán #zmenkové podvody #exekúcia SPP #Union banka