Brazílsky súmrak bohov

Slovenská televízia opäť odvysielala slávny rusko-japonský film Akiru Kurosawu podľa literárnej predlohy Vladimira Arseneva Dersu Uzala. Epický príbeh priateľstva medzi ruským vojenským prieskumníkom v sibírskej tajge kapitánom Arsenevom a lovcom domáceho národa Goldov (Nanajcov) menom Dersu Uzala je poetický obraz o zrážke dvoch diametrálne odlišných filozofií.

09.01.2019 14:00
debata (2)

Arsenevovi vojaci mapujúci tajgu aj v záujme „poriadku a progresu“ sa múdrosti prostého, prírodného človeka posmievajú. Nedokážu pochopiť, prečo Dersu Uzala lámanou ruštinou hovorí o Slnku, Mesiaci, zvieratách, vode či ohni ako o ľuďoch.

„Keď ťa tak počúvam, pre teba sú všetko ľudia,“ ironizuje ho ruský vojak. „To ľudia najdôležitejší zo všetkých. Tí ľudia zaniknúť, všetko zaniknúť. Oheň, voda, vietor, traja silní ľudia,“ odpovedá Dersu.

Človek si nevdojak spomenie na mayovky svojho detstva, v ktorých severoamerické čriedy bizónov padali za obeť „cestám pro ohnivé oře, které jednou této zemi přinesou velké bohatství“, a na ich lovcov, odsúdených trmácať sa z rezervácie do rezervácie vždy, keď noví páni narazia na nový ropný vrt alebo potrebujú pôdu na pestovanie geneticky modifikovanej sóje.

Jedným z prvých rozhodnutí, ktoré spravil Donald Trump po nástupe do funkcie, bolo podpísanie povolení na konštrukciu nových ropovodov v siouxskej rezervácii Standing Rock, v ktorej bol kedysi zabitý Sediaci býk. Označil to za „energetickú revolúciu“, ktorá vytvorí desaťtisíce „skvelých džobov“.

Prvou hrozbou, ktorú po nástupe do funkcie uskutočnil nový brazílsky prezident Jair Bolsonaro, je podpísanie nariadenia, ktorým sa regulovanie nedotknuteľných oblastí Amazonského pralesa presúva na ministerstvo poľnohospodárstva – pod správou agroloby.

Dosiaľ to bolo úlohou indigénnej agentúry Funai, ktorú zas premiestnili spod správy ministerstva spravodlivosti na nové ministerstvo pre otázky žien, rodiny a ľudských práv – pod správou evanjelikárnych pastorov. Jeden z nich, Bolsonarov priateľ Silas Malafaia, šíriaci evanjelium najmä televíznymi obrazovkami, sa vyjadril, že „Brazília predsa nebude niečo ochraňovať len preto, že si Európania vlastné lesy zničili už dávno“.

Podľa Bolsonara tvoria oblasti obývané domorodým obyvateľstvom a tzv. quilombos (vidiecke oblasti obývané potomkami vzbúrených černošských otrokov) „až“ 15 percent územia, na ktorých žije menej ako milión ľudí. Tí sú vraj „izolovaní od skutočnej Brazílie, vykorisťovanej a manipulovanej mimovládnymi organizáciami. Spoločne týchto ľudí integrujeme,“ netají svoje predstavy o „energetickej revolúcii a vytvorení desaťtisícov nových džobov“ Jair Bolsonaro.

Do toho sa ozval aj nastupujúci minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta, podľa ktorého sa na zdravotnú starostlivosť o „domorodcov“ míňa priveľa peňazí.

To všetko, samozrejme, bezprostredne znamená ďalšie, masívnejšie ničenie Amazonského pralesa a jeho obyvateľov, v duchu hesla hlásaného zo zástavy – poriadok a progres. Akurát tu stále ktosi nechce počuť, že keď „tí ľudia zaniknúť, všetko zaniknúť“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Akira Kurosawa #Donald Trump #Amazónsky prales #Jair Bolsonaro #Standing Rock #ekologická katastrofa