Politické prekáračky

Všetkých spoluobčanov nesmierne prekvapilo, že Spojené kráľovstvo vystupuje z Európskej únie akosi váhavo. Pravdepodobne určitý rozpor v názoroch, ktorý sa v polovici týždňa prejavil v britskom parlamente, i keď zatiaľ iba v dolnej komore.

20.01.2019 08:00
debata (11)

Súboj medzi premiérkou Theresou Mayovou a predsedom Labouristickej strany Jeremym Corbynom bol iba odrazom tejto nerozhodnosti. Dlho plánovanému brexitu totiž tento zápas výrazne neprospel, no na druhej strane ani veľmi nepoškodil.

Nedá sa vylúčiť, že išlo len o prekrytie oveľa srdcervúcejšieho diania v oblasti britských outfitov. To sú tie uniformy, čo nosia celebrity von, teda keď síce iba upratujú, no musia náhle vybehnúť na nákup alebo do záhrady. V podstate išlo o to, že vojvodkyňa zo Sussexu Meghan Markleová si obliekla outfit v jasných farbách, čím narušila svoje tmavšie obdobie, na čo hneď zareagovala vojvodkyňa z Cambridgea Kate Middletonová.

Outfity oboch sa líšili najmä v tom, že boli fialové, ibaže Meghan si ho rafinovane skryla pod červený kabát. Z toho možno poľahky usúdiť, že politická situácia v krajine je pomerne neprehľadná.

Pochopil som, že trochu svetla do problematiky by mohla priniesť návšteva Trhoviska na Miletičovej ulici v Bratislave. Naporúdzi je tam vždy outfitov až-až. V zime trochu menej. Známy forenzný politológ už sedel na svojej obľúbenej lavičke opodiaľ, no na dosah mal dosť okolkovaných osviežujúcich nápojov. Napodiv ich ešte stále uprednostňuje pred – o čosi presnejším – veštením z kávovej usadeniny. Dokonca pod ich vplyvom odmietol vyriešiť britské problémy, ale on sám obrátil pozornosť k domácemu dianiu.

Na Slovensku sa totiž objavil prvok prísne stmeľujúci politickú scénu. Je to predovšetkým komunikácia istej Aleny Zs., ktorá má pravdepodobne prepojenie takmer na všetkých našich činovníkov, politikov či novinárov. V súčasnosti komunikuje o niečo menej, lebo sedí vo väzení, kde jej odobrali mobil.

Jej jediné spojenie so svetom tak predstavujú Kočnerove motáky, ktoré, tiež ako väzeň, píše podľa všetkého rovno do jedného neznámeho denníka. Ide však o pomyselné spojenie, lebo Ajuška sama vraj nateraz nemá spojenie s Kočnerom. Ale stále môže ísť o súzvuk duší a finančných prostriedkov. „Ako chápete jej význam pre súčasné dianie?“ spýtal som sa analytika.

„V podstate je zásadný!“ múdro pokýval hlavou. „Napríklad najprezretejšia postava politickej scény, ktorou je nepochybne Igor Matovič, už podľa týchto jej kontaktov triedi politikov, na tých, čo majú hneď odísť, a na tých, pri ktorých sa o tom neuvažuje, lebo spravidla sú takpovediac na jeho strane.“

Pobúrilo ma to: „Tak prečo ich všetkých nevezme na detektor lži do Londýna?“

Znechutene mávol rukou: „Tam je teraz nával a chaos. Čo vám pomôže detektor v Londýne, keď musíte klamať doma a ešte k tomu po slovensky?“

Je to veru bieda. Či už argumentov alebo ideí. Veď ako povedal český aforista Gabriel Laub: „Bieda vzdoruje matematike. Nezmenšuje sa, ani keď sa rozdelí na väčší počet ľudí!“

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #outfit #Jeremy Corbyn #Alena Zs. #Kočnerove motáky