Recidívy klérofašizmu

Morálne dno sa ešte stále dá preraziť. Katolícka cirkev pochválila Mariana Kotlebu, ktorý sa o deň na to v kampani bezostyšne vyhrážal LGBT ľuďom. Sekretár Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský sa vyjadril, že pekne ďakuje a chválil Kotlebu a kumpánov z jeho neonacistickej strany za to, ako hlasovali v parlamente.

12.02.2019 14:00
debata (25)

Ako inak, v návrhu zákona na obmedzovanie práv žien a ich možnosti slobodne zaobchádzať so svojím telom. Už dávno je preč doba, keď sa Ziolkovský mohol tváriť, že vyjadrenie na sociálnej sieti nie je oficiálne vyjadrenie jeho cirkvi, verejná osoba je verejná osoba. Status vymazal, až keď už to bola hanba priveľká.

Ako predstaviteľ našej najväčšej cirkvi si mal byť vedomý otrasnej role, ktorú jej vedenie za Slovenského štátu počas druhej svetovej vojny zohralo. S fašizmom sa nespolupracuje, no nestačí sa obhajovať, že veď za Hitlera nebolo všetko zlé. Proti fašizmu sa bojuje.

Tak ako v Nemecku by mala platiť dohoda, že pokiaľ fašistická strana rozpráva, ostatní urobia také symbolické gesto, že vyjdú zo sály. Preto by malo byť jasné, že za návrh fašistov sa nehlasuje a nehľadá sa ich podpora. Každá spolupráca ich zviditeľňuje takmer ako štandardnú stranu a zatvára obe oči nad všetkými nemorálnymi aspektmi ich programu a vôbec existencie tejto strany, o ktorej rozpustení sa rozhoduje na súde.

Nik, kto má v sebe štipku morálky, nechváli stranu, ktorej poslanci spochybňujú holokaust a občas im ujde, že by sa mohol zopakovať aj na iných ľuďoch. Kotlebovcov síce zaujímajú nenarodené životy, ale len do chvíle, kým sa nenarodia ako Židia, Rómovia či homosexuáli. Rad ľudí, ktorí fašistom prekážajú, by bol dlhý. Sú „skutočným“ vyjadrením lásky k blížnemu v praxi. Je taká horlivá, že časť poslaneckého klubu vyšetrujú za trestné činy z nenávisti a ublížení na zdraví. Najnovšie sa vo svojej prezidentskej kampani Kotleba vyhráža, že máme dať Stop LGBT! Nenarodené životy áno, ale narodené do nesprávnej skupiny už nie? Akože slovenský prezident nemá byť prezidentom všetkých, ale iba bielych a úspešných, ktorí ešte k tomu nie sú gejmi? Čo iné môže iné znamenať z úst fašistu Stop LGBT ako výzva k násiliu?

Moje veľké želanie ku každým voľbám je to, aby prestali vytvárať nenávisť voči spoluobčanom, ktorí to nemajú vždy také ľahké ako „tí hore“. V dobre fungujúcom štáte by to znamenalo absolútnu diskvalifikáciu z akéhokoľvek verejného života. Kto si to ešte nevšimol, politická funkcia spočíva v riešení spoločenských problémov smerom k spravodlivosti a zlepšeniu situácie pre všetkých. Kardinálnym problémom rodín na Slovensku sú nízke príjmy a vysoké hypotéky. Žiadnu rodinu neohrozujú za dverami tajne číhajúci homosexuáli, ale to, že mnohí svojich najbližších ani nemajú ako dôstojne uživiť!

Neutíchajúca nenávisť a verejné fackovanie LGBT ľudí zakrýva politickú prázdnotu, v ktorej sa prehlbuje pocit, že nikomu nejde ani o občanov, ani o hodnoty. Ak KBS ďakuje fašistom za spoluprácu pri obmedzovaní práv žien, čo si máme myslieť, že budú presadzovať ako potenciálny stály člen pripomienkovania všetkých zákonov?

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #interrupcie #katolícka cirkev #KBS #ĽSNS #LGBTI+