Deň osamelých

Popri neskrotnej aktivite obchodných reťazcov si iba málo spoluobčanov uvedomuje, že hneď po Dni zaľúbených, teda po Valentínovi, nasleduje 15. február, Deň osamelých, ktorý ho má akosi vykompenzovať nezaľúbeným či odvrhnutým.

16.02.2019 10:00
debata (4)

Každý to už istotne niekedy v živote zažil. Zimné počasie. Zamŕzajúca dažďová kvapka na holom konáriku, ťažká slza na líci, mĺkvo krvácajúce srdce. K tomu navyše nemožnosť zadovážiť si taký ten červený huňatý vankúšik v tvare srdca, na ktorom by sa namiesto typického slovenského I LOVE YOU vynímalo zlatým písmom niečo príhodné. Napríklad: I HATE YOU! ZMIZNI! UŽ NEDOMŔZAJ! ODPÁĽ!, prípadne čosi iné, povzbudivé na podobný spôsob. Osamelí to teda majú vždy ťažšie, i keď zvyčajne o niečo lacnejšie.

Veru v týchto tristných chvíľach môže trpiaceho občana iba máločo pomknúť k plnohodnotnému životu viac ako vznik novej politickej strany. V politickom živote sa vôbec vnútorná osamelosť a rozorvanosť až tak nekompromisne neberie. Každý predsa mohol zaznamenať, že v nedávnych chvíľach sa dvaja prezidentskí kandidáti Róbert Mistrík a Zuzana Čaputová fakticky rozišli a prestali viesť spoločný takpovediac pred-prezidentský život. Aj keď naň nadmieru účastná verejnosť hľadela s hlbokým porozumením, ba vysoko hodnotila jemnú a starostlivú ruku ich dohadzovača a predsedu OĽaNO Igora Matoviča.

Kým ten do médií verbálne prznil predsedu parlamentu Andreja Danka, znalca ústavného práva Jozefa Kresáka a predsedu Progresívneho Slovenska Ivana Štefunka, zverenci sa mu zo zmysluplného vzťahu rozutekali. Ale stihol tým, čo ho nabádali aspoň k elementárnej slušnosti, zvestovať hlbokú filozofickú a politologickú myšlienku: „…Tá vaša "slušnosť” je totiž v skutočnosti h…o. A moje "h…á” sú len obyčajnou pravdou. Farizeji.”

Do smutnej samoty sa medzitým uchýlil rovno z predsedníckeho kresla strany NOVA aj Gábor Grendel. V bezútešnosti týchto dní sa preto črtá iba málo nových povzbudivých možností. Patrilo by sa v tejto súvislosti spomenúť úplne novú stranu, ktorú založia Anna Záborská, Richard Vašečka a Branislav Škripek. Akoby ich vôbec netrápilo, že ostatní členovia KDH a OĽaNO zostanú bez nich úplne mravne spustnutí.

Pliaga samoty doľahla aj na Tomáša Druckera – tiež založí novú stranu. Ďalšiu stranu vraj v dohľadnej budúcnosti založí aj úradujúci prezident Andrej Kiska, prirodzene, ak mu to vraj Igor Matovič a Richard Sulík (predseda SaS) dovolia. Alebo vstúpi do nejakej inej. Je to pochopiteľné, veď inak by po zložení funkcie zostal úplne sám, bez kamarátov. Samota je zlá, často plná smútku a depresií.

Možno osamelého čitateľa v tejto súvislosti povzbudia aspoň verše Kozmu Petroviča Prutkova. Ide vlastne o pseudonym smiešnej postavičky, kolektívneho fiktívneho autora, na vytvorení ktorého sa s bezuzdným sarkazmom spolupodieľal rad známych ruských spisovateľov. Mám na mysli optimistické verše z jeho slávnej básne Junker Schmidt: „Prišla jeseň. Spadol list. Junker Schmidt sa z revolvera mieni zastreliť. Nestrieľaj junker! Veď leto! Leto musí prísť!“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Valentín #deň zamilovaných #Deň osamelých