Prínos rekreačných poukazov

Od začiatku roka majú zamestnávatelia o jednu starosť navyše. Na stoloch mzdových učtární firiem, ktoré majú viac ako 50 zamestnancov, sa začínajú hromadiť žiadosti o uhrádzanie rekreačných poukazov.

25.02.2019 16:00
debata (4)

Využiť povinnosť zamestnávateľa zaplatiť 55 percent nákladov rekreácie zamestnanca až do celkovej výšky 275 eur za rok je naozaj atraktívne. Najmä vo firmách, kde je zamestnávateľ zvyčajne vo vzťahu k svojim pracovníkom pri vyplácaní odmien a iných benefitov veľmi skromný. Mnohí zamestnanci si pod rekreačným balíčkom predstavujú pritom naivne niečo úplne iné, ako im môže byť zaplatené. Výnimkou nie sú ani bločky z registračných pokladníc preukazujúce konzumáciu alkoholických nápojov…

Predseda parlamentu Andrej Danko nedávno vyhlásil, že taký systém rekreačných poukazov ako má Slovensko, nemá žiaden štát na svete, a preto od nich očakáva veľký prínos. Raritou je už samotná povinnosť poskytovať takúto formu odmeny a najmä kruh oprávnených osôb, ktoré majú na jej vyplatenie nárok. Najmä ak nejde o deti zamestnanca, ale o iné dospelé osoby žijúce so zamestnancom v spoločnej domácnosti. Nemusí ísť pritom ani o rodinných príslušníkov a nezáleží ani na tom, či sú finančne závislé od zamestnanca, ktorému je rekreačný poukaz uhrádzaný.

Vo vyspelých krajinách EÚ takéto poukazy zamestnanci nepotrebujú, pretože zamestnávatelia svojim zamestnancom vyplácajú dovolenkový a vianočný plat s nízkym daňovo-odvodovým zaťažením. To znamená, že firmy 13. a 14. plat vyplácajú najmä preto, že iná forma odmien vďaka plnému daňovému a odvodovému zaťaženiu by bola pre ne drahšia a z pohľadu peňaženky zamestnanca v čistom vyjadrení nižšia.

Vo viacerých európskych krajinách si jednotlivci môžu uprednostnením domácej namiesto zahraničnej dovolenky iba znížiť základ dane z príjmu, a tým aj celkovo odvedenú daň štátu. Rovnako môžu napríklad urobiť ľudia, ktorí si ako dopravný prostriedok dochádzania do práce zvolia bicykel, ktorého cena neprevyšuje zákonom určenú hranicu. Nákladovou položkou v takomto prípade sú aj opravy bicykla a zakúpené náhradné diely.

Zníženie daňového základu pri platení dane z príjmu jednotlivca sa v zahraničí pri ročnom zúčtovaní často týka aj výdavkov na úhradu optických pomôcok vo forme dioptrických skiel a šošoviek, rámov na okuliare, ale tiež opravy chrupu, ktoré si slovenskí zamestnanci musia platiť zo zdanených peňazí.

Ak súkromný zamestnávateľ o výšku rekreačného príspevku zníži na Slovensku zamestnancom balík peňazí na pohyblivú časť mzdy (odmeny), zmenší sa ročný vymeriavací základ pre platenie odvodov poistného, a tým v konečnom dôsledku aj výška vypočítaného starobného dôchodku zamestnanca. Zabrániť takémuto negatívnemu precedensu v praxi nebude možné. Rekreačné poukazy modelu made in Slovakia sú voľbou núdze z cnosti. Lepšie riešenie na štedrejšie a najmä lacnejšie načretie do účtov zamestnávateľov bez platenia dane a odvodov zatiaľ však nikto nepredložil.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #13. a 14. plat #rekreačné poukazy