Zurhui, zurhui

Zvláštne, niektorí ľudia vždy vedia, čo áno a čo nie, čo je kedy vhodné a nevhodné. Vedia, koho voliť za prezidenta a prečo, koho nevoliť a prečo, ako vnímať politickú situáciu a udalosti s ňou spojené na Ukrajine či v Rusku. Vedia tiež, koho odsúdiť, za čím stáť, koho sťať, čo si kto myslí, čo považovať za nezmysly.

13.03.2019 10:00
debata (4)

Majú ten správny názor na židov, katolíkov aj luteránov. Majú vždy v peňaženke kartičku poistenca, nemusia ju hľadať, niečo majú v banke, zavše aj dve niečá, načas poplatené účty, predplatené mienkotvorné noviny, kvalitný mobil s dobrými apkami.

A vôbec, potrpia si na to, aby veci okolo nich správne fungovali, majú obľúbené jedlá a reštaurácie, obchody, kaviarne, vedia, čo sa nosí a čo nie, kto je dobrý človek, spisovateľ, muzikant, kňaz.

Nedele svätia v Bratislave na hrádzi na nejakom vymakanom bickáči, kolobke či korčuliach, v sobotu zájdu na vychýrený ekotrh, deti sú v tej správnej multikulti tolerantnej škole, so správnou učiteľkou, na sociálnych sieťach príležitostne zdieľajú stránky opustených a týraných zvierat, zdravých fotogenických jedál a svojich pekných bývaní.

Niektorí vedia, čím sa tlmí bolesť a lieči rakovina, majú nemenný názor na eutanáziu, neveria v zázraky, vedia, čo sa oplatí a čo nie…

Ale ja si čítam knižky svojho tatka Vinca Šikulu, bolí ma krk a na terase mi robia neporiadok vrabce. Nemám auto ani motorku, dokonca ani občaňák, ba ani kartičku poistenca neviem nájsť, ani žiaden dobrý názor na život. Ani nevolím, nevarím eko, veľmi však myslím eko. Verím Bohu, ale ulievam sa zavše z kostola.

Viera je pre mňa čosi veľmi špeciálne, osobné a hlboké. Nepochybujem o existencii Boha len preto, že sa mi nepáči dáky biskup, ktorý si pomýlil oltár s televíznou šou a kortešuje podobne ako iný exarcibiskup či mnohí iní. Ani ma nerozhodí, keď vidím, ako pri akte zmierenia v kostole jeden z kandidátov na prezidenta podáva ruku inému kandidátovi s pochybnými názormi. Pri akte, ktorý sa volá zmierenie!!!

Nevystúpim z cirkvi iba preto, že sa niektorí, našťastie nie všetci, katolícki a luteránski kňazi zbláznili ako podaktorí moji kamaráti. Moja viera v Boha nesúvisí s kolbišťom ani voľbišťom, dáva zmysel môjmu životu.

Ona je tým zmyslom, ani na chvíľu som o tom, čo cítim a ctím si, nezapochybovala. Dokonca ani v súvislosti so sexuálnymi škandálmi v cirkvi, viacerými jej názormi, s ktorými nemôžem súhlasiť, alebo s nejakými, v porovnaní s večnosťou marginálnymi, voľbami.

Nikomu, ani vlastným deťom, nenúkam svoj pohľad na život, politiku či vieru v Boha, len to tu s úsmevom sledujem a čudujem sa.

Asi to cítim podobne ako úsmevná postavička, družstevníčka z tatkovej poviedky, ktorá súhlasila, že bude eštebákom donášať. Tá si do zošitka zapisovala, kto čo povedal a ako nadával na komunistov, ale iba pri jednom z hriešnikov mala poznámku: „Udat, surovo udat, nadával a hrešil na pána Boha!“

Zurhui, zurhui, hovorí jeden vták a vrabce odpovedajú… Hehehe.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vincent Šikula #voľby prezidenta #viera v Boha #sexuálne škandály v cirkvi