Platby v nedohľadne

Pri podnikaní platí známa zásada, že obchodný kontrakt je úspešný iba vtedy, ak zmluvný partner svoj záväzok uhradil. Slovensko patrí medzi krajiny, kde neskoré úhrady faktúr sú akýmsi národným športom. Firmy sa totiž často riadia pravidlom, že najlacnejší úver predstavuje práve neplatená faktúra.

18.03.2019 14:00
debata

Problémy s úhradami majú najmä stavebné firmy, ktoré sú zvyčajne iba medzičlánkom dodávateľského reťazca, na konci ktorého je stavebný robotník v postavení slabo ohodnoteného živnostníka. Ten sa zvyčajne spolieha, že objednávateľ za odvedenú prácu skôr či neskôr zaplatí. Zárukou nie sú ani práce vykonávané pre štátne zákazky, najmä ak ich generálnym dodávateľom sú firmy s diskutabilným pozadím. Podľa analýz poradenských spoločností, všeliekom nie je ani nedávne zavedenie povinného zverejňovania skutočného užívateľa výhod.

Na slabiny slovenskej vymožiteľnosti práva v oblasti úhrad faktúr doplácajú najmä menšie dopravné a stavebné spoločnosti a remeselníci. Zväčša ide o podnikateľov, ktorí v boji o zákazníka podcenia riziko platobnej neschopnosti obchodných partnerov alebo nepoznajú možnosti, ktoré môžu využiť z oblasti bankových a poistných produktov. Na finančnú podnikateľskú negramotnosť v konečnom dôsledku doplácajú malé firmy alebo živnostníci. Ide teda o tých, ktorí peniaze z uhradených faktúr potrebujú na zabezpečenie svojich rodinných rozpočtov. Riešením v tejto oblasti je zlepšenie legislatívy, efektívna spolupráca podnikateľského sektora so zástupcami štátnej správy s prepojením na vzdelávanie. To znamená, že súčasná štruktúra pomocnej ruky štátu v oblasti poradenstva pre začínajúcich malých podnikateľov pri zakladaní firiem je iba slabým odvarom ich očakávaní.

Slovenské firmy sa onedlho budú musieť popasovať s vyššími pracovnými nákladmi súvisiacimi s rôznymi príplatkami zamestnancom za prácu v noci, cez víkendy alebo vo sviatok. Pokiaľ však porovnáme percentuálnu výšku príplatkov na Slovensku a v Rakúsku, dôjdeme k prekvapivým zisteniam. Kým rakúskemu zamestnancovi za prácu nadčas počas pracovného týždňa prináleží príplatok k mzde vo výške 50 %, u nás je to iba 25 %.

Rakúšania sú zvýhodnení aj pokiaľ ide o prácu v noci alebo cez víkend. Nehovoriac o tom, že vo vyspelých krajinách príplatky za takúto prácu podliehajú v porovnaní s bežnou mzdou daňovým a odvodovým úľavám. Zamestnanec v Rakúsku z odmeny za prvých 10 hodín nadčasov v mesiaci neplatí do výšky 86 eur žiadne dane. Nadčasová práca cez víkendy a sviatky je dokonca oslobodená od daní až do výšky 360 eur mesačne.

Víziu férového odmeňovania a zdaňovania nadčasov v EÚ kazí Maďarsko. Najmä pokiaľ ide o spôsob a najmä termín, keď je zamestnávateľ povinný zamestnancovi za nadčasy zaplatiť. Novela tamojšieho Zákonníka práce umožňuje firmám zaplatiť za prácu nadčas zamestnancom s časovým posunom až do troch rokov! Zákon, označovaný ako otrokársky, má byť lákadlom pre zahraničných investorov, ktorých účet zaplatia samotní zamestnanci. Najmä tým, že sa stanú bezúročnou bankou pre svojich zamestnávateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príplatky #vymožiteľnosť práva #platenie faktúr