Klíma: mladí sú nahnevaní

Namiesto do školy išli 15. marca štrajkovať. Za klímu. Pol druha milióna stredoškolákov vo vyše 2 200 mestách sveta, vrátane štyroch slovenských.

26.03.2019 16:00
debata (9)

Keď sa na to pozrieme z perspektívy mladých ľudí, majú byť na čo nahnevaní. Ak by sme pokračovali v pľundrovaní prírodných zdrojov na komerčné účely v tempe, v akom to robíme posledné dekády, dostanú od nás planétu v stave, v ktorom ich budúcnosť môže byť úplne iná ako tá naša.

Najhoršie scenáre hovoria o oteplení až o niekoľko stupňov. To bude mať pre prírodu aj pre nás také katastrofálne následky, že veľmi pravdepodobne to bude najväčší problém, s akým sa budú naše deti vyrovnávať.

V kútiku duše sa nám zdajú všetky tieto neradostné vízie pritiahnuté za vlasy. Vari je to tým, že sa tomu nevenuje náležitá pozornosť alebo len obyčajnou ľudskou prirodzenosťou: čo ma neohrozuje dnes, budem riešiť až zajtra. Klimatické zmeny však už teraz ovplyvňujú životy miliónov ľudí. Ich hlavnou príčinou je ľudská činnosť, nie bežné cykly zeme. Môžeme ich teda aj zvrátiť.

Naším najväčším problémom je nadspotreba energie, neekologický spôsob výroby a honba za čo najväčším a najrýchlejším rastom, ktorá sa nezlučuje s možnosťami obmedzenej planéty. Problémom nie je bežná, individuálna spotreba. Odhaduje sa, že ak by desatina najbohatších ľudí znížila svoju spotrebu, odrazilo by sa to až na tretinovom znížení globálnej spotreby. Začať treba najmä u bohatých.

A to zatiaľ zo všetkých tvorov ľudia trpia najmenej. Celé druhy živočíchov sú ohrozené komerčným poľnohospodárstvom, klčovaním a nadspotrebou chemických postrekov a hnojív. Hrozí kolaps hmyzích druhov, ktoré sú nevyhnutné ako opeľovače, ale aj zdroj potravy pre iné zvieratá.

Úbytok je citeľný aj u nás, ako hovorí jedna anekdota, už sa nám v lete nerozpleskne toľko hmyzu na čelnom skle auta. Ohrozené sú včely. Ornitológovia varujú, že k nám prilietava oveľa menej vtákov, bežné vrabce sa pomaly stávajú v mestách vzácnosťou.

Cítiť však u nás aj iné zmeny. Susedná časť Moravy a južných Čiech sa vysušuje, zimné nádielky snehu nedokážu dopĺňať stav podzemných vôd. Slovenská environmentálna stratégia varuje, že sa musíme pripraviť na menej snehu, suchý juh a silnejšie veterné smršte.

Globálna zmena teploty u nás môže znamenať ročné oteplenie až do šesť stupňov, čo by znamenalo úbytok vody o polovicu. Ako sa na to „pripravujeme“, vidno na drastickom odlesňovaní a výrube na každom rohu na komerčné účely. Pre drevo, ktoré odvezieme do Dánska a odtiaľ kupujeme nábytok.

Už nemáme čas na to, aby sme premýšľali iba v tom zmysle, že sa nič nedá zmeniť. Hrozí nám, že kapitalizmus neobmedzene spustí tragické zmeny životného prostredia. Niekde však musíme mať priority!

Mať šestnásť rokov a byť nahnevaný na to, aké problémy zdedím po svojich rodičoch, je namieste. Za to, akú planétu im odovzdáme, ich generácia nemôže. Rovnako je scestné vysmievať sa im, že sú naivní. Nemajú vymýšľať, ako z toho von a ako zvrátiť hrozbu katastrofických následkov. To majú robiť tí, čo to spôsobili, a tí, čo držia vo svojich rukách politickú moc.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatické zmeny #štrajk stredoškolákov #nadspotreba energie #chemické postreky