Rumunská nádej

V Bruseli prebieha dôležitý boj: o post šéfa európskej prokuratúry.

29.03.2019 16:00
debata

Zvonku to vyzerá ako nezaujímavé „bruselské“ naťahovanie sa medzi Európskym parlamentom a Európskou radou. No spor o to, či európsku prokuratúru povedie Rumunka Laura Codruța Kövesiová, alebo Francúz Francois Bohnert, je aj o nádeji v boji s korupciou a politicko-oligarchickou mafiou, ktorá si privlastnila moc v mnohých členských krajinách únie.

Úlohou európskej prokuratúry je chrániť finančné záujmy Európskej únie. Pomáhať s vyšetrovaním podvodov s eurofondmi, s DPH a colných podvodov. Práve preto je efektívny Úrad európskeho prokurátora dôležitý špeciálne pre nás. Podvody s eurofondmi, DPH a colné podvody… Znie to povedome?

Únos štátu ekonomickými záujmovými skupinami, podvodníkov s politickým krytím, dépeháčkarov, „našich ľudí“ atď. si musíme, v konečnom dôsledku, vyriešiť sami. No silný spojenec, bez prepojenia na vnútroštátne politické záujmy, určite pomôže.

Jednou z prvých podmienok silnej, nezávislej európskej prokuratúry je jej kvalitný šéf. Z kandidátov vybrala odborná komisia ako najvhodnejšiu Lauru Codruțu Kövesiovú, ktorá stála v rokoch 2013 – 2018 na čele rumunskej protikorupčnej agentúry. V čase, keď bolo Rumunsko uvádzané ako úspešný príklad. Zhoda okolností vytvorila na prokuratúre, súdoch i v polícii ostrovy „pozitívnej deviácie“, ktoré dokázali dostať kvôli korupcii za mreže aj vysokopostavené osoby – vrátane bývalého premiéra.

Lenže v tom momente Kövesiová narazila. Vládni sociálni demokrati oslabili protikorupčnú legislatívu a nakoniec odstavili aj ju samu. Samozrejme, za takých okolností nebola Kövesiovej kandidatúra na post hlavnej európskej prokurátorky pre Bukurešť vítaná. Nemohla ju však zablokovať, lebo kandidáti nepotrebujú podporu „svojej“ vlády. Tak ju aspoň torpéduje.

U ostatných členských krajín začala proti Kövesiovej tvrdo lobovať, a využila aj účelové obvinenia zo zneužitia právomocí a z krivej výpovede. Pri hlasovaní v rade tak nakoniec získal viac hlasov francúzsky kandidát Francois Bohnert.

V Európskom parlamente však Bukurešť už taká úspešná nebola. Oba zodpovedné výbory europarlamentu podporili rumunskú kandidátku. A tak začali zástupcovia oboch inštitúcií vyjednávať. Zatiaľ neúspešne. Rada rokovania naťahuje – s blížiacimi sa eurovoľbami postavenie EP slabne. Europarlament argumentuje, že ak nerozhodnú do polovice apríla, nestihne sa plánovaný termín sfunkčenia európskej prokuratúry.

Prečo vlastne na Kövesiovej tak záleží? Francois Bohnert by bol možno dobrým šéfom. Lenže rumunská kandidátka má aj niečo iné ako odborné kvality. Je symbolom, že s vplyvom „našich ľudí“ je možné zatočiť aj v strednej a vo východnej Európe. Alebo sa o to treba aspoň pokúsiť.

Bez takejto nádeje čaká náš kút kontinentu postupná orbanizácia. Vláda politikov, pre ktorých je verejný úrad len pokračovaním biznisu. Nie službou verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rumunsko #Európska prokuratúra #Laura Codruța Kövesiová #Francois Bohnert