Krátke vzdialenosti sveta

Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že svet sa zásadne zmenil až s nástupom teórie relativity. Dovtedy bolo všetko na svojich miestach a pokiaľ aj človek niekedy zablúdil, mohol sa pokojne vrátiť a skúsiť šťastie znova.

31.03.2019 12:00
debata

Preto aj školstvo zavádzalo všetky nové móresy, ktoré z teórie vyplývajú, iba postupne a spomínalo ju výlučne vo vyšších ročníkoch. Teda akoby naschvál až vo veku, keď si už ľudia hľadajú celoživotných partnerov a prestávajú sa vyhýbať poézii neskorého romantizmu, ba vôbec subjektívnej lyrike ako takej. Pri trampotách s láskou totiž predstavuje každá vedecká teória vítané osvieženie. Láska, naopak, dôsledky vedeckých teórií nesmierne zjemňuje.

Dokonca aj pre budúci život dvoch mladých ľudí vyvoláva akákoľvek vedecká teória oveľa prijateľnejšie predstavy, než je napríklad konkrétna predstava poriadne spupnej svokry. Myslím si, že vlastne až táto pevná istota, ktorú láska v primeranom životnom období človeku nezištne poskytuje, umožnila relativite, aby takpovediac bezbolestne vstúpila do našich životov. Hneď to však zákerne využila a začala bezuzdne meniť čas aj priestor.

Napríklad taký stredoveký rytier sa zo služobnej cesty vracal nezriedka niekoľko desiatok rokov. Ale odvtedy sa vzdialenosti podstatne skrátili. Dnes by sadol do lietadla a bol by opäť doma za pár hodín. Čo je dosť veľký rozdiel. Dokonca aj hrdinskí kozmonauti sa z Mesiaca vrátili pomerne rýchle a Mesiac je pritom stále oveľa vzdialenejší ako napríklad Austrália.

Jediné, čo sa odvtedy nezmenilo, sú určité problémy s navigáciou. Presvedčil sa o tom v roku 1989 kapitán obrovského ropného tankeru Exxon Valdez, ktorý s plným nákladom nabúral do Aljašky napriek tomu, že prirodzené chyby navigácie umelo korigoval pomocou alkoholu. A Aljašku pritom rozhodne nemôžeme chápať ako nejakú zanedbanú čerešňu pri ceste do najbližšej osady.

Do mora sa vtedy vraj vylialo asi 150 miliónov litrov ropy. Najzaujímavejší je však na tom fakt, že množstvo alkoholu, ktoré vyšlo nazmar pri tejto nehode, sa v tejto súvislosti vôbec neudáva. Citlivo sa nahrádza počtami uhynutých rýb, planktónu a kilometrami zničeného pobrežia.

Podobne doplatil na relativitu času a priestoru aj významný slovenský politik Richard Sulík, ktorý bol pevne rozhodnutý povaliť eurovládu v Bruseli, ale napokon v roku 2011 povalil iba vlastnú (vládu Ivety Radičovej) v Bratislave, aj keď vzdialenosť medzi týmito dvoma vládami je stále asi 1 195 kilometrov.

Z toho vidno, že skracovanie vzdialeností, ktoré nás v súčasnom živote sprevádza, nemusí byť vždy iba výhodou, lež môže nás často priviesť k nečakaným záverom. Podobne ako nedávno cestujúcich v lietadle z Londýna do nemeckého Düsseldorfu, ktoré istotne iba zhodou okolností a celkom bez vedomia posádky pristálo v škótskom Edinburghu.

Pripomenulo mi to starší skeč skvelého britského komika Martyho Feldmana. V ňom autopilot oznamoval cestujúcim: „Milí pasažieri, o niekoľko minút naše lietadlo pristane v Paríži… alebo v Ríme… alebo v Singapure!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #Richard Sulík #teória relativity #tanker Exxon Valdez #Marty Feldman