Nedostupné bývanie

V pražskej koalícii sa rozhorel prvý vážny spor. Pražské vedenie zložené z Pirátov, Prahy sebe Jána Čižinského a Spojených síl pre Prahu (zlepenec TOP 09 a Starostov a nezávislých), ktoré vedie hlavné mesto od jesenných volieb, má vážny problém a hrozí rozkol. Týka sa témy číslo jeden, bývania.

04.04.2019 14:00
debata (2)

V súčasnosti sa tu ceny prenájmov aj bytov na kúpu vyšplhali do takých závratných výšin, že by bolo groteskné, keby sme tie prenájmy nemuseli platiť. S hrôzou pozorujeme, ako sa byty prenajímajú za tridsať-, štyridsaťtisíc korún, niekedy aj oveľa viac.

V novinách čítame najrôznejšie interpretácie, že je to spôsobené raz pomalou a nedostatočnou výstavbou, inokedy rozmáhajúcimi sa špekuláciami s bytmi. Ako to presne s bytovým fondom v Prahe je, nikto presne nevie, a tak sa to Piráti rozhodli zistiť. Od spoločnosti PRE chceli získať údaje o odbere elektrickej energie v bytoch, aby sa dalo odhadnúť, koľko ich je prázdnych a nevyužívaných. Líder Spojených síl pre Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09, predtým ODS) to považuje za realizáciu programu KSČM, špicľovanie a zasahovanie do vlastníctva. Rokovať o tom, či sa koalícia udrží, budú piatok.

Často omieľané tézy, že komunálna politika je na rozdiel od celoštátnej a medzinárodnej menej ideologická, tu očividne neplatí. Keď sa majú opravovať chodníky, je jedno, či ste pravičiar, alebo ľavičiar, hovorieva sa. V prípade bytov to tak celkom nie je, alebo je to tým, že je Praha predsa len trochu väčšie mesto a všetci sa osobne nepoznáme.

Je tu teda možné byť vo vedení mesta a zároveň nevedieť, s keď nemajú na nájomné, nech odídu z Prahy. Bývať v Prahe totiž nie je žiadne ľudské právo. A je fuk, že v meste by mali žiť aj ľudia, ktorí sa o jeho chod starajú, pracujú v službách, pečú rožky, upratujú.

To môžu v hlavách neoliberálnych ideológov celkom dobre obstarať ľudia, ktorí dochádzajú z iných miest, alebo ľudia bývajúci v ubytovniach. Ešte väčší rojkovia potom tvrdia, že keď je niečia práca potrebná, bývanie sa predsa nájde. Napríklad nemocnica, ktorá bude potrebovať pomocný personál, poskytne vraj i bývanie.

Pri podobnej argumentácii vždy len smutne skloním hlavu. Jednak to tak nefunguje a jednak sú tu aj ľudia ako ja, ktorí vôbec potrební nie sú. Mesto sa bezo mňa celkom dobre zaobíde, vôbec nikto si nevšimne, keď už tu nebudem bývať. Napriek tomu by som tu rada bývala ďalej, narodila som sa tu a moje deti tu chodia do rôznych škôl. A mám tu prácu, hoci si, samozrejme, uvedomujem, že nie je užitočná, ale ja ju robím rada a nejako ma aj živí. Len nie dosť na to, aby som si platila nájom.

Rada by som verila, že keby sme žili v dedinách a všetci by sme sa poznali, pochopil by problémy s bývaním, s ktorými sa stretáva čoraz viac Pražanov, i Jiří Pospíšil. Takto ostáva iba dúfať, že mu to Piráti v piatok vysvetlia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #piráti #TOP 09 #ceny bytov #bytová politika