Spirituálne cesty slovenských političiek

Všetkých spoluobčanov potešilo, že do slovenského politického života vstupujú nové spirituálne vplyvy, ktoré ho obohacujú. Prispela k nim onehdy napríklad zahraničná cesta členov nášho parlamentu k tibetskému dalajlámovi.

07.04.2019 10:00
debata (18)

Človeka až zamrazí, ako sa poslanci dostali k duchovnu blízko. Podpredsedníčka Národnej rady Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá ho navštívila aj s maloletým dieťaťom, pod vplyvom stretnutia o tom napísala: „Cítila som sa celkom malá a bezvýznamná… Kubo dostal požehnanie od Jeho Svätosti, tak snáď sa ho tie hejterské drísty na FB už nikdy nijako nedotknú.“

Nesporne je zaujímavé, čo všetko pri takom požehnaní treba brať na zreteľ. V každom prípade podobný intenzívny dotyk duchovna vždy umožňuje pomerne rýchlu cestu k dosiahnutiu múdrosti.

Napríklad v Spojených štátoch sa budhizmus bežne považuje za náboženstvo, ku ktorému sa najčastejšie uchyľujú ženy v domácnosti z nižšej strednej triedy. Forma jeho praktizovania i osvojovania je totiž pomerne nenáročná.

Zachytil to v mnohých svojich dielach americký beatnický spisovateľ Jack Kerouac, ktorý tento proces v živote i v knihách dôveryhodne a nanajvýš intenzívne prekladal mocnými dávkami alkoholických nápojov. Preto aj jeho správy o početných momentoch osvietenia, ktoré sa dostavujú pri tomto spôsobe života so železnou pravidelnosťou, sú v mnohých ohľadoch akési útržkovité. Ale rozhodne sa im celkom vyhnúť nedá.

So západnou filozofiou spája tú orientálnu predovšetkým dialogická forma, hoci východná má v tomto smere určité zvláštnosti. Strhujúci a takpovediac dramatický charakter orientálneho myslenia popisuje nanajvýš dôkladne anglický spisovateľ Gilbert Keith Chesterton: „Dvaja sedia a mlčia. No z času na čas jeden druhého preruší výbuchom vrúcneho búrlivého ticha!“

Významná predstaviteľka tradičného slovenského zenového budhizmu Zuzana Čaputová vyslovuje vzhľadom na prežívanie podobný názor: „Jednoducho neobsahuje nič, čo by naša intelektuálna myseľ mohla obhrýzať.“ Pri meditácii, ktorá je vždy v podobných praktikách nevyhnutná, uprednostňuje tzv. lotosový sed, sústredenie sa na jeden bod a podobne.

Myslím si, že, aspoň na začiatku, vôbec nie je zlá ani poloha lososový kvet. To je, keď si vezmeme do jednej ruky pohár s pivom, do druhej obložený chlebík s lososom a zvalíme sa pred televízor. Koncentrácia na jeden bod však vyžaduje, aby obrazovka v bežnej obývačke nemala väčšiu plochu ako osem štvorcových metrov.

Na sústredenie sú najlepšie juhoamerické telenovely, v ktorých sa spravidla v prvých 274 dieloch neudeje nič, čo by mohlo upútať pozornosť diváka. Práve tak orientálnu filozofiu charakterizoval aj predstaviteľ nemeckého klasického idealizmu Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Podľa neho sa v nej zvyčajne stanoví pár protikladných princípov, no vo chvíli, keď by ich bolo treba nejako rozvinúť, utečie sa od nich do samoty, mlčania, a najmä do lesov.

Možno aj preto v našom parlamente po spirituálnych cestách niektorých poslancov občas prevládne taká divočina.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dalajláma #Jack Kerouac #Lucia Ďuriš Nicholsonová #Zuzana Čaputová #zenový budhizmus