Prečo sporenie prerába?

Ten, kto čaká rast úrokových sadzieb pri sporení v bankách, sa ešte načaká... Objem vkladov v bankách síce rastie, ale iba vďaka úsporám odloženým na bežných účtoch. Podľa údajov NBS predstavovalo priemerné úročenie vkladov vo veľkých bankách u nás iba 0,30 percenta ročne a v malých bankách 0,80 %.

06.05.2019 16:00
debata

Ak z týchto úrokov ešte odpočítame 19-percentnú daň, výnosy sú ešte o pätinu nižšie. Na porovnanie treba brať do úvahy aj infláciu, ktorá sa v súčasnosti dostala na úroveň 2,4 % ročne bez predpokladu, že by došlo v budúcich rokoch k jej poklesu. O sporení tak môžeme hovoriť len v úvodzovkách.

Veľké banky sa o priazeň sporiteľov očakávajúcich slušný a garantovaný úrok vôbec nezaujímajú. Majú totiž dostatok finančných zdrojov na poskytovanie úverov priamo od centrálnej banky. Banky majú v posledných troch rokoch toľko likvidity, že o vklady klientov nemusia skoro vôbec súťažiť. Dôvodom vyšších úrokov ponúkaných niektorými bankami nie je potreba získať nové zdroje, ale iba nových klientov. Úrokové sadzby preto slúžia iba ako marketingové lákadlo na zvýšenie počtu klientov, ktorí sú následne oslovovaní peňažnými ústavmi na investovanie do podielových fondov, životného poistenia alebo iných finančných produktov, za ktoré zvyčajne klient zaplatí viac, ako dostane na super ponuke bankového sporenia.

Banky a sprostredkovateľské spoločnosti sa snažia klientov presvedčiť o výhodnosti vkladania peňazí do podielových fondov. Prehľad ich výnosov za uplynulé roky však dokazuje, že sú v porovnaní so zahraničnými fondmi drahé a málo výkonné. Umením investovať peniaze bezpečne a s výnosmi pripisovanými klientom v čase expanzívnej menovej politiky centrálnych bánk sa môžu pochváliť iba ozajstní experti. To si nevyhnutne vyžaduje nasadenie najnovších informačných technológií digitálneho bankovníctva s využitím robotov spravujúcich portfóliá. V rámci týchto procesov systém permanentne vyhodnocuje správanie trhov a očakávané zmeny, na základe ktorých určuje „premiešanie“ jednotlivých titulov, do ktorých investuje peniaze klientov. Roboty okrem toho sledujú investičnú výkonnosť umožňujúcu porovnávanie jednotlivých fondov.

Slovenské banky a ich fondy budú musieť v blízkej budúcnosti čeliť výrazne ostrejšej konkurencii, pretože na trhu sa začínajú presadzovať renomované zahraničné finančné spoločnosti, ktoré kráčajú s dobou. Napríklad tým, že dokážu využiť potenciál tzv. povoleného zdieľania údajov o finančnom správaní konkrétneho klienta súčasne z viacerých bánk na základe novej smernice EÚ o platobných službách (PSD II).

Banky na Slovensku sa snažia sporiteľov prevychovať a nalákať rôznymi trikmi na prechod od termínovaných vkladov do fondov sľubujúcich oslnivé výnosy, ale garantujú iba vysoké poplatky. Pri kombinovaných produktoch zasa prvá polovica peňazí sporiteľa putuje do fondov s vysokými poplatkami a druhá časť na termínovaný vklad s vysokým úrokom. Spoločným menovateľom je vždy zisk banky a riziko straty pre klienta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #úrokové sadzby #nízke úrokové sadzby