Zneužití na prácu

„A tiež sme vytvorili aplikáciu do mobilných telefónov, aby si pracujúci migranti mohli vyhľadať informácie," vysvetľoval v panelovej diskusii jeden z účastníkov, čo ich organizácia robí. Pokračoval: „Napríklad nemajú podpisovať pre nich nevýhodné zmluvy a plnú moc svojim zamestnávateľom.“

16.05.2019 14:00
debata

Na panelovej diskusii, ktorú organizovala Charita ČR pri príležitosti vydania štúdie Cesty k prosperite Migrácia a rozvoj v Českej republike, sa zišlo veľa ľudí z cirkví a občianskych združení, ktorí sa témou migrácie zaoberajú.

Materiál bol zaujímavý, skúsenosti prítomných tiež. Keď som vzniesla námietku, že je to síce dobrá rada, ale ťažko sa dá v praxi realizovať, lebo tí ľudia podpíšu čokoľvek, veď sú ohrození a zraniteľní, ostatní ma podporili. Ich skúsenosti, ktoré nazbierali pri práci s klientmi, sú totiž dosť jednoznačné.

V praxi to prebieha často tak, že ľudia z Rumunska, Bulharska, Ukrajiny alebo Mongolska potrebujú nutne zarobiť a pokúšajú sa dostať do krajiny, kde by sa to mohlo podariť. Za možnosť prísť pracovať často musia platiť, najmä ak nepochádzajú z Európskej únie.

Z Ukrajiny takáto možnosť stojí v Česku aktuálne päťsto dolárov. Dostanú sa do područia agentúry, ktorá ani nie je skutočnou agentúrou práce, a bývanie i práca sú často úplne iné, ako im sľubovali.

Bývajú v ubytovniach, v spoločných bytoch, niekedy sa dokonca o posteľ delia s niekým, kto pracuje na iných zmenách. Hygienické podmienky ubytovania sú otrasné. Musia pracovať veľa hodín nadčasov, zmluvám, ktoré podpisujú, nerozumejú, a keď sa rozhodnú odísť, prídu o bývanie a často nedostanú zaplatené ani nadčasy, ani poslednú výplatu.

Česká republika je už dlho popretkávaná hydrou pracovných agentúr, z ktorých väčšina nie je ani registrovaná. Sú to len spoločnosti s inou právnou subjektivitou, zanikajú a znovu vznikajú pod inými menami, aby sa vyhli právnej zodpovednosti. To znemožňuje riešenie situácie a výsledkom vyšetrovaní inšpektorátu práce je potom neraz iba to, že nelegálni migranti sú vyhostení. Nikto iný potrestaný nie je.

Migranti, aj nelegálni, sa boja, že sa budú musieť vrátiť a prídu tak o možnosť zárobku. Preto sú pre nich možnosti dovolať sa svojich práv obmedzené. Súčasné nastavenie systému vyhovuje veľkým hráčom, mafiám a firmám, ktoré lacnú prácu zahraničných robotníkov zneužívajú. Okrem samotných migrantov sú však bití aj českí zamestnanci, pretože podmienky na pracovisku sa zhoršujú a tlak na nadčasy a znášanie všetkého, čo zamestnávateľovi príde na myseľ, stúpa.

Aktuálne sa pripravuje v Česku novela cudzineckého zákona, ktorá má byť prísnejšia pre pracujúcich migrantov. Vyhýba sa tak tomu najdôležitejšiemu, čo by mohlo situáciu trochu napraviť.

Ako totiž správne podotkol jeden z účastníkov panelovej diskusie, nemôžeme od ľudí chcieť, aby niečo nepodpisovali, keď sami nie sme schopní vyrovnať sa s organizovaným zločinom. Ako je možné na úrovni jednotlivca brániť mafiám, ktoré obchodujú s ľuďmi, keď ich nedokážeme zastaviť na úrovni štátneho aparátu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia a rozvoj #zneužívanie pracovnej sily #cudzinecký zákon