Brexit. Teraz už hádam naozaj

Theresa Mayová sa pokúsi získať v parlamente podporu pre dohodu o brexite začiatkom júna. Ak neuspeje, odchod bez dohody je prakticky istý.

17.05.2019 10:22
debata

Posledný pokus pretlačiť Mayovej dohodu o brexite cez britský parlament sa uskutoční štvrtého alebo piateho júna. Premiérka bude potrebovať podporu labouristov. Hoci obe veľké strany majú racionálny dôvod, aby dohodu podporili, nič to ešte neznamená.

Dva týždne pred hlasovaním utrpia konzervatívci v eurovoľbách zdrvujúcu porážku. Podľa prieskumov skončia štvrtí, s výsledkom tesne nad desať percent. Jednoznačným víťazom bude nová politická strana Nigela Faragea. Podporu získa najmä od konzervatívnych voličov, sklamaných neschopnosťou vlády dotiahnuť proces odchodu z EÚ. Naopak, skupina labouristických odštiepencov, ktorá žiada zvrátenie brexitu, nemá v prieskumoch žiadnu výraznejšiu podporu.

Ak chcú toryovci voličov späť, potrebujú brexit čo najskôr uzavrieť. Na to musia prekonať vnútorné rozpory medzi zástancami tvrdšej a mäkšej verzie odchodu a v niečom ustúpiť labouristom. Ani oni nemajú racionálny dôvod dohodu odďaľovať. Potrebujú znovu zjednotiť stranu a zamerať sa na vnútroštátne sociálne a ekonomické témy.

Ich problémom je, že ak by im aj Theresa Mayová sľúbila, že nebude zásadne proti zotrvaniu v colnej únii s EÚ, jej nástupca na premiérskej stoličke to nemusí rešpektovať. Mayová odíde z čela strany najneskôr na jeseň. V septembri majú toryovci stranícky kongres, na ňom už ako líderka strany pravdepodobne nebude. Nástupcom sa stane Boris Johnson či iný zástanca tvrdého brexitu, pre ktorého je colná únia s EÚ neprijateľná.

Júnové hlasovanie tak môže pre premiérku dopadnúť neúspešne. V tom prípade nastupuje scenár odchodu bez dohody. Nový konzervatívny premiér nebude mať záujem žiadať ďalšie odklady. Brexit na jeseň, hoci aj ekonomicky bolestivý, vezme Farageovi vietor z plachiet. A do volieb, ktoré by sa mohli konať na jar 2020, môžu najhoršie dopady odznieť.

K rovnakému záveru asi dospeje aj Európska únia. Víťazstvo Faragea v britských eurovoľbách môže únia interpretovať ako potvrdenie výsledku referenda. S novým euroskeptickejším premiérom bude šanca na súhlas britského parlamentu s dokumentom dohodnutým s Mayovou prakticky nulová. A ochota opäť ho otvárať nebude o nič vyššia ako začiatkom tohto roka. Skôr naopak. Výsledok rokovaní by bol pre Európsku úniu určite menej výhodný a riziko jeho opätovného neschválenia vo Westminstri príliš vysoké. Nekonečná sága brexitu už stála úniu priveľa energie a času. Je potrebné pohnúť sa ďalej.

Medzi členskými krajinami posilní názor, ktorý nahlas hovorí francúzsky prezident Emmanuel Macron: Radšej rýchle, definitívne riešenie, aj keď by malo byť bolestivé.

Tým či oným spôsobom, blížime sa k zavŕšeniu brexitu. Teraz už hádam naozaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #eurovoľby #Nigel Farage #Brexit #konzervatívci #Theresa Mayová