Precedensy Ďuriš Nicholsonovej: sterilizácia Rómok

V rámci svetového týždňa rešpektu k pôrodu sa ombudsmanka Mária Patakyová dotkla závažnej témy nedobrovoľných sterilizácií Rómok. Samozrejme, väčšina z nich sa odohrala za bývalého režimu, no pokračovali i v slobodných 90. rokoch.

21.05.2019 10:00
debata (61)

Sterilizácie Rómov, tentoraz „dobrovoľné“, však s veľkými fanfárami navrhla predstaviteľka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Je to zvláštne. Učíme o holokauste, je nám známe, čo mu v spoločnosti predchádzalo. Napriek tomu, keď v súčasnosti príde ktosi s vyjadreniami vyvolávajúcimi nálady, ktoré k tomu viedli, máme problém ich jednoznačne odsúdiť.

Ak to povie holohlavý hrubokrký mladík s fakľou v rukách a týka sa to Židov, je to jasné. Menej už je to jasné, ak nejaký návrh voči znevýhodnenej skupine prednesie etablovaný politik v obleku alebo politička v drahom kostýmčeku.

Sterilizácie sú mimoriadne citlivá téma. Ak by to navrhoval Marian Kotleba, málokto by sa čudoval. Vychádzalo by to z jeho dlhodobých rasistických názorov aj z popierania holokaustu a z jeho inšpirácie v slovakštáte, ktorý Rómky rovno vraždil. Prišla s tým však podpredsedníčka parlamentu v rámci údajne ohromnej reformy pre tzv. sociálne vylúčené spoločenstvá, ktorá v skutočnosti neprináša nič prelomové. Okrem kontroly pôrodnosti rómskych matiek.

Presnejšie povedané, poslankyňa navrhla sterilizácie na dobrovoľnej báze vraj pre všetky ženy, ktoré ju chcú a nemôžu si ju dovoliť. To znamená pre všetky chudobné viacdetné matky. A to malo ísť len o jeden pilier širšieho balíčka opatrení. Asi ak všetko ostatné zlyhá, chudobným ženám zaplatí sterilizáciu. Nebojte, dobrovoľne…

Ak takéto nebezpečné precedensy ponúka politička zo štandardnej strany, spustí sa racionalizácia, veď „určite to tak nemyslela, veď to má byť pre všetky ženy“. Tento nápad však Ďuriš Nicholsonová nepodala v rámci ochrany reprodukčných práv slovenských žien.

To by mohla napríklad antikoncepciu plne hradiť poisťovňa ako v Slovinsku a súčasťou by mohli byť aj iné zákroky zadarmo. I pre mužov. Nie, tento návrh sa mal týkať sociálne vylúčených žien, ľudí žijúcich v getách chudoby. Inými slovami Rómok v osadách.

A prečo nie zadarmo antikoncepcia? Ďuriš Nicholsonová si totiž podľa vlastných slov pri rómskej žene „vôbec nevie predstaviť, ako by si každý deň dokázala dať tú hormonálnu tabletku“. Jednoducho, SaS navrhuje mať menej chudobných detí. Pre politikov je to, samozrejme, ľahšie, ako zabezpečiť, aby do chudoby nevyrastali. Vlastne to vhodne dopĺňa Kotlebov návrh na zvýšenie materskej iba pre „slušné“, rozumej, biele rodiny.

Poslankyňa by sa mala dobre zahĺbiť do čítania správy ombudsmanky, zamyslieť sa nad tým, čo a ako hovorí a čo tým spôsobuje. Aj v tomto svetle a v kontexte dvoch historických skúseností s obmedzovaním pôrodnosti „politicky nevhodných“ skupín ľudí, by sa koketovanie so sterilizáciami chudobných matiek ako „návrhom do diskusie, v rámci širších opatrení“ malo stať pre štandardnú političku koncom účinkovania v správe vecí verejných.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Patakyová #Lucia Ďuriš Nicholsonová #sterilizácia rómskych žien #chudobné viacdetné matky #Rómky v osadách #ochrana reprodukčných práv