Poznáme...

Minule bola u mňa kamarátka Luca, ktorej dcére som krstná mama. Po rómsky sa povie kerestaňa. Tak ma zo žartu zavše u nich volajú!

29.05.2019 14:00
debata (2)

Moje krstňa, malá Mia, už ide do školy. Hovorila mi, ako sa teší, a že najskôr ide do prípravky, vravela aj ako sa bojí, že Mii niekto bude v škole ubližovať a posmievať sa jej za to, že je Cigánka.

Rozhovorila sa aj o tom, ako si tým musí prejsť každý „Cigán“, ako robili zle jej, aj jej bratovi Tiborovi, ako sa posmievali ich bratrancom a sesterniciam, čím všetkým si prešli starší bratia malej Mii Mário a Tiziano! Mário a Tiziano sú už veľkí chlapci a dodnes sa stretávajú v škole s posmechom, ale už vedia (a zavše aj nie) naň reagovať. Prišlo mi ľúto malého dievčatka Mii, ktorá sa teší do školy, na kamarátky, zošity, perá, ceruzky, ktorá má rada obrázkové knižky a rada tancuje. Neskôr sme sa smiali na smiešno-žalostnom rozhovore, ktorý viedli Lucine deti doma v kuchyni. Mia sa pýtala brata, či je Cigánka.

„Si,“ – povedal Mário.

„Nie som,“ kričala Mia.

„Si, naozaj!“

„Mama, že nie som?“

„Miuška, si,“ povedala jej mama Luca a Mia sa rozplakala.

„Ale veď ja som taká telová!!!“

Rodičia dievčatka, ktoré iní rodičia nechceli posadiť medzi svoje deti a hnali by ho do poslednej lavice v kostole, aj to dievčatko sú tiež takí „teloví“! Ale vraj neboli pomáhať v kostole s upratovaním, vraj dievčatko chodilo do prípravky zvlášť! To sú dôvody, prečo dievčatko medzi seba deti ani rodičia nechceli!!! Skutočné dôvody všetci poznáme. Aké sú dôvody kňaza a kostolníčky, ktorí takúto debatu pripustili???

V lete sa istá pani pýtala na fejsbúku na pezinskej stránke, či na pezinské kúpalisko chodia Cigáni, lebo vraj na modranské chodia a smrdí tam voda. Poradila som jej, nech sa kúpe vo vápennej jame!

Našťastie nie všetkým preskakuje ako niektorým rodičom a kňazom v Trnave a tej pani z fejsbúku! Keď prednedávnom Luca ochorela a potrebovala neurológa, využila som svoje kontakty a opýtala sa veľaváženého profesora Traubnera, či by sa nemohol pozrieť na moju susedu. Ani sekundu neváhal, dokonca sa potešil, že je Rómka! Vravel nám, ako bolo v Ilave na obchode, do ktorého sa ako malý chlapec zatúlal, napísané: Židom a cigánom vstup zakázaný, a ako vlastne riskoval život, keď doň vošiel, preto sa potešil, keď som priviedla svoju kamarátku Lucu a vyšetril ju. Keď sme odchádzali, opýtala sa ho, čo mu má dať, nastavil líce a vypýtal si bozk! Ten som mu dala s vďakou aj ja!

Ale ako tá Lucia chodí po iných doktoroch, všetci sa čudujú, že chodí k profesorovi Traubnerovi, vraj, ako sa tam preboha dostala a ako je možné, že ju vzal a adresujú tieto otázky rovno jej. Nepreskakuje všetkým, našťastie, ale zavše mám pocit, že väčšine aj hej! Ja som s Rómami aj Cigánmi kamoška. Poznám ich trápenia. Viem o nich od Luce, ktorá mi je tu v Modre jedným z najmilších a najbližších ľudí vôbec. V jej vzťahu ku mne nie sú žiadne falošné tóny.

Milí trnavskí rodičia, hádam ste sa už po svätom prijímaní vyspovedali, že ste neboli dosť teloví!!!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Trnava #sväté prijímanie