Orbánistan nie je náš vzor

Viktor Orbán pokračuje v upevňovaní moci a chystá sa zlomiť krk Maďarskej akadémii vied. Voľby do europarlamentu ho však nepríjemne prekvapili.

04.06.2019 17:00
debata (42)

Maďarsko je žiarivým príkladom, ako rýchlo sa všetko môže zvrtnúť. Krajina, ktorú nám kedysi dávali za vzor úspešnej demokracie, sa v priebehu pár rokov stala varovným prstom, že spoločnosť sa môže ocitnúť kúsok od priepasti do autoritárskeho režimu.

Od nástupu do premiérskeho úradu Orbán postupne obmedzuje verejný život. Vyhlásil vojnu chudobným, nariadil vyššie nadčasy, kontroluje médiá a univerzity. Je schopný za každú cenu si udržať moc a s ňou prístup k verejným obstarávaniam a určovaniu, komu pôjdu verejné peniaze.

Niekoľko mesiacov odolávali Orbánovmu tlaku vzdelávacie inštitúcie. Úplná transformácia univerzít sa už začala. Najväčšiu – Korvínovu majú sprivatizovať a ponechať úplne bez štátnych príspevkov. Za ňou majú pokračovať ďalšie.

Konzervatívnym voličom sa premiér zaliečal tak, že namiesto na Západe štandardnej výučby rodových štúdií nariadil akési vzdelávanie k rodine. Je šialené, že vláda takýmto spôsobom zasahuje do toho, čo má univerzita vyučovať, no verejnosti by malo byť jasné, že tak ako strašenie Georgeom Sorosom je to zastierací manéver, aby ním zakryl iné svoje „reformy“.

Ďalšou obeťou sa má stať Maďarská akadémia vied. Doteraz sa usilovala udržať si akademickú slobodu a ubrániť sa štátnym zásahom voči svojim kompetenciám. Orbán však pripravuje legislatívu, podľa ktorej už nebude nezávislá, nebude rozhodovať o svojom rozpočte ani výskume. Jej predsedu, samozrejme, určí sám premiér.

Výskum tak nebudú usmerňovať vedci, ale Orbánov verný Laszló Palkovics, pre ktorého vytvoril vlastné ministerstvo pre inovácie a technológie. Je jasné, že v novom režime nebudú podporovaní žiadni kritici vlády ani nepohodlné humanitné odbory. Bude určite len náhodou, že sa v nasledujúcom rozpočtovom období eurofondy majú sústrediť do oblasti vedy a výskumu. Týmto spôsobom si Orbán a jeho kumpáni zabezpečia priamy vplyv na rozdeľovanie eurofondov na ďalších sedem rokov.

V posledných eurovoľbách sa však predseda vlády prerátal. V marci Európska ľudová strana (EPP) pozastavila jeho strane Fidesz členstvo. Orbán si myslel, že po voľbách im vytrie zrak a prestúpi ku krajne pravicovému bloku okolo Mattea Salviniho a Marine Le Penovej. Tí spolu nevyhrali, väčšinu si stále držia centristické strany, medzi nimi EPP.

Pretože si Orbán dobre zrátal, čo by Maďarsku priniesli sankcie Európskej únie, rýchlo ponúkol ústupky. Zastavil „reformu“ súdnictva, v rámci ktorej chcel vyňať procesy voči štátu (teda proti Fideszu) spod kontroly Najvyššieho súdu a dať do rúk paralelnému súdu priamo v rukách ministra spravodlivosti.

Tlak Bruselu teda zjavne dobre funguje, mal sa použiť už dávnejšie. Nikdy však nie je neskoro a pokiaľ Orbán závisí od príjmov z EÚ, tá by mala využiť všetky dostupné prostriedky, od úplného vylúčenia z frakcie, cez sankcie až po zastavenie eurofondov, aby ho donútila ustúpiť od úplnej orbanizácie Maďarska.

Za to by sme sa z dobrých dôvodov mali zasadzovať aj my. Orbán by nemal byť pre nás vzorom v ničom, iba v tom, ako štát nedoriadiť.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Fidesz #Európska ľudová strana #eurovoľby #Maďarská akadémia vied