Odchody a rozchody

Situácia po voľbách do Európskeho parlamentu je na Slovensku veľmi neurčitá. Kým v stranách vládnej koalície sa predbežne črtajú revolúcie miestneho charakteru, ktoré narúšajú prirodzenú sedimentáciu kádrov v jednotlivých politických subjektoch, rozruch v opozícii nadobúda rovnako priehľadnú podobu, ako keď vnikne tornádo do kiosku s ilustrovanými časopismi.

09.06.2019 10:00
debata (3)

Ešte pred pár týždňami mohol človek hľadieť na politický vývoj jasnozrivo ako do vešteckej krištáľovej gule, dnes ide skôr o vysokorýchlostný mixér, v ktorom z pestrého bohatstva vzácnych plodov vzniká taká tá zvláštna sivozelená a pritom vraj celkom zdravá gebuzina. Nemožno sa čudovať, že to irituje mnohých spoluobčanov, no z nich sa všetci takmer bez rozdielu obávajú definitívneho rozhodnutia poslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá sa pre verejnosť vyjadrila, že by už teraz radšej zostala v útulnejšom slovenskom parlamente, ktorý by jej v Bruseli či v Štrasburgu chýbal.

To sa však nedá, lebo Brusel proti tomu vybudoval rozličné umelé prekážky. Jej obava z odchodu je jasná, lebo k väčšine problémov sa v SaS, ktorá vraj inak prekypuje doslova záľahami odborníkov, vždy vyjadruje práve ona. Bez nej však zápasy tejto vysoko liberálnej strany už nemusia byť také víťazné, ako boli doteraz. Je teda pochopiteľné, že iba preto, aby domov s Ďuriš Nicholsonovou nestratil puto, obetavo sa rozhodla zachovať si aj funkciu poslankyne miestneho zastupiteľstva v Bratislave v Starom Meste. Totiž vykonávať oba mandáty takpovediac súbežne.

Ide o úplne správne rozhodnutie, lebo štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole, ktoré nedávno započala a v ktorom, ako všetci dúfajú, bude naďalej úspešne pokračovať, leží priamo na ceste medzi Starým Mestom a Bruselom. Prirodzene, ak sa do sídla EÚ vydáme zo staromestskej štvrte tak nejako smerom na Limbach. Pritom časť tejto cesty sa dá absolvovať bez väčších problémov mestskou hromadnou dopravou, čo pri každom intenzívnom štúdiu predstavuje nezaplatiteľnú výhodu. To je tiež celkom v súlade s jej slovami, ktoré vyjavila v jednom rozhovore roku 2017: „Láka ma právo a psychológia, a to sú veci, ktoré sa nedajú študovať len tak. Keď už raz budem niečo študovať, tak poriadne! Verím, že to raz príde.“

V oblasti práva sa jej úspechy nijako nedajú odškriepiť, lebo dôsledne preštudovala a odborne posúdila napríklad rigoróznu prácu JUDr. Andreja Danka, predsedu NR SR. V oblasti psychológie potom možno v najbližších týždňoch očakávať v novom prostredí napríklad preverenie názoru českého spisovateľa Jaroslava Haška. Ten sa svojho času vyjadril, že väčšina poslancov vtedajšieho parlamentu mu pripomína fotografie z knihy významného európskeho frenológa Cesare Lombrosa O zločineckých typoch.

Hoci sa už v súčasnosti frenológia ako vedný odbor takmer nikde neuznáva, Hašek po celom svete uznávaný je. Veď napokon poslanci voči sebe navzájom dodnes vynášajú podobné, ba aj oveľa zákernejšie súdy. Je teda už iba na samotnej škole, či nezváži možnosť udeliť novej europoslankyni primerané prospechové či sociálne štipendium.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Hašek #Lucia Ďuriš Nicholsonová #voľby do Európskeho parlamentu