Nedbanlivosť

Vplyv informácií – vrátane výmyslov, osočovania a lží – šírených cez sociálne siete na politický vývoj bude rásť. Jedným z dôvodov je technologický pokrok: upravené či úplne umelo vytvorené video je presvedčivejšie, než hoax šírený textom či obrázkom. Ak je aj podvod odhalený, korekcia sa dostane k násobne nižšiemu počtu ľudí, než pôvodné klamstvo.

14.06.2019 16:00
debata (4)

Dôvodom je aj meniaca sa povaha sociálnych sietí. Facebook či Twitter už s reguláciou obsahu začali. Kontrola a vymazávanie nepravdivého a nebezpečného obsahu či blokovanie účtov bude vždy zaostávať za jeho tvorbou. Časy, keď tieto platformy odmietali akúkoľvek zodpovednosť za to, čo cez ne šíria konkrétni užívatelia, sú preč. Rastúci politický tlak a hrozby právnych sankcií ich pravdepodobne prinútia hľadať ešte efektívnejšie spôsoby kontroly. Ich efektívnosť je vecou technologického vývoja a investícií. Koniec koncov, nad obsahom užívateľov majú kontrolu, v tomto sa až tak nelíšia od „vydavateľov“ klasických médií.

Väčšie nebezpečenstvo predstavujú sociálne siete, kde je obsah šírený priamo medzi užívateľmi. V nedávnych parlamentných voľbách v Indii pomohla hinduistickým nacionalistom k víťazstvu efektívna kampaň na sieti WhatsApp. Tristo miliónov jej indických užívateľov dostávalo priamo na mobilné telefóny ohováranie protikandidátov, poplašné správy a nenávisť voči „iným“ (sekulárnej opozícii, moslimom…).

Pri takýchto sociálnych sieťach je hľadanie „vinníka“ ešte ťažšie. Obsah sa šíri preposielaním medzi užívateľmi či v rámci užívateľských skupín. Vystopovať, v ktorom momente sa z prakticky neškodnej informácie stala pozmenením nebezpečná lož, kto je autorom dezinformácie, je zvonka prakticky nemožné. Aplikácie ako WhatsApp môžu jednoduchšie tvrdiť, že nenesú žiadnu zodpovednosť. Sú len prostriedkom komunikácie. Budete poštu pokutovať za to, že do úradu doručila list vyhrážajúci sa bombou?

Podľa filozofky Jennifer Saulovej možno aj v takýchto prípadoch o zodpovednosti každého z aktérov premýšľať v troch rovinách: pravdepodobných následkoch, úlohe a možností aktéra. Ak sa bavíme o výsledkoch volieb či šírení nenávisti voči sociálnym skupinám alebo jednotlivcom, je zrejmé, že dezinformácie majú potenciálne vážne následky.

To, či je WhatsApp len prostriedkom šírenia informácií, alebo je podobný tradičným médiám, nie je dôležité. V šírení obsahu hrá zásadnú úlohu – vďaka jeho technológii sa môže dostať k veľkému množstvu ľudí spôsobom, ktorý sťažuje určenie pravdivosti a zodpovednosti. Ostáva len otázka možností: dokáže WhatsApp regulovať šírený obsah? Aj keď sú informácie šírené priamo medzi užívateľmi, prostriedkom je technológia, nad ktorou má plnú kontrolu. Buď ju dokáže prispôsobiť tak, aby umožňovala nejakú formu kontroly obsahu, alebo vedome poskytuje možnosti na šírenie potenciálne nebezpečných, lživých informácií.

Majiteľ technológie (v prípade WhatsApp je ním Facebook) teda nesie zodpovednosť za šírenie potenciálne nebezpečných lží. V minimálnom prípade je to zodpovednosť z nedbanlivosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #facebook #Whatsapp