Skrytá politická lyrika Igora Matoviča

Takmer každý spoluobčan s napätím očakáva rozhodnutie poslankyne Veroniky Remišovej. Má sa totiž v najbližších dňoch rozhodnúť medzi dvoma nápadníkmi, z ktorých je jeden lepší ako druhý, no pritom, aspoň podľa posledných prieskumov, obaja vraj stoja asi tak za šesť percent.

15.06.2019 12:00
debata (11)

Toľko človek dnes nezíska, ani keď sa ide na Slovensku celý vložiť do nejakej lepšej banky. Rozhodnutie poslankyne pri tejto rovnováhe teda nemôže byť v žiadnom prípade motivované materiálnymi záujmami.

Prvý z nápadníkov, predseda OĽaNO Igor Matovič, sám zdôrazňuje, že jeho strana si imanie, ktoré získala od štátu na základe výsledkov volieb, „neprejedla na chlebíčkoch“, ako to robia iné strany. Vďaka tomu je kedykoľvek schopná nakŕmiť aj záľahy politicky osamelých potulných kresťanov, ktorí si doteraz nenašli pevné miesto v naozajstných kresťanských stranách.

Problém spočíva iba v tom, či si tú polovicu finančného kráľovstva OĽaNO, ktorú im nezištne sľubuje, nenechá naďalej pod kontrolou. Potom by Matovičovi takpovediac „obyčajní novokresťania“ namiesto vytúženého a zdravého slovenského müsli, čo je, ako som sa nedávno dopočul, bežný chlieb s bravčovými škvarkami, mohli naďalej počítať iba s tým, čo naši predkovia smelo nazývali „obrok“. Ide teda najskôr o celkom diétne, príliš neupravované, stranícke formy nejakého lacnejšieho ovsa. Vďaka tomu OĽaNO udržiava svoju povestnú finančnú štíhlosť s minimálnymi nákladmi.

Na druhej strane, v zatiaľ ešte nevzniknutej strane druhého nápadníka poslankyne, Andreja Kisku, tiež nemožno počítať s dajakou stravovacou hojnosťou. V podnetnom odbornom článku na túto tému som sa totiž dočítal, že pri svojich pravidelných cestách lietadlom z Bratislavy do Popradu sa vždy skromne uspokojil iba s praženicou.

Nič lepšie, tvrdil onen článok, sa pri takej stručnej a nenáročnej ceste ani stihnúť nedá. Zdá sa, že istou výhodou Kiskovej plánovanej strany bude, že nezaujme z ničoho nič príkry protiamerický postoj iba preto, aby Marian Kotleba stratil voličov. Preto by pri ňom poslankyňa mohla vydržať dlhšie.

Jeho nádej je silnejšia. Kým Matovič odvážne dáva práve teraz svojmu hnutiu protikladné krídla – konzervatívne a liberálne, Kiska v istom zmysle s krídlami do politiky už vstupoval. Obaja kandidáti na bezpodielové vlastníctvo poslankyne sa však činia aj v iných smeroch. Pomyselne sa natierajú vonnými masťami, pretekajú sa v politických úskokoch.

Veľký predseda štvorčlennej strany v tomto prípade siaha až k slovníku neskorého nemeckého romantizmu, k problematike intímneho „sklamania“. Dokonca tvrdí, že úmysel a váhanie Remišovej ho „zraňuje“. Názov Kiskovej strany bude vraj slovo na šesť písmen, čo je o jedno písmeno viac ako v slovách, ktoré Matovič s radosťou necháva verejne skandovať vždy prítulnému hnutiu o jeho politických odporcoch.

Napriek tejto zušľachťujúcej lyrickej jemnosti posledných dní by som nechcel počuť titul, ktorý poslankyňa Veronika Remišová od Igora Matoviča získa, ak sa rozhodne „nesprávne“.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Andrej Kiska #Igor Matovič #Veronika Remišová #Kiskova strana