...ja vám niečo poviem

Haló, haló, to, že všetky modranské cesty vedú do vinohradov a z nich do pivníc, to vie každý, a možno ste boli na niektorej ochutnávke vína, je ich neúrekom, v pivniciach, ba dokonca aj vo viniciach.

19.06.2019 16:00
debata

Možno ste boli aj na výstave keramiky, máme aj špeciálne keramické múzeum, máme všeličo, festivaly vína, keramiky aj poézie, ale možno neviete, že vždy na sklonku školského roka, keď už sú zakrúžkované všetky známky, tak vždy vtedy prídu do Modry principáli zblízka i zďaleka a celý modranský park pri jazierku sa stane jedným veľkým javiskom aj hľadiskom, náš pán primátor sa premení na vodníka a prechádza sa medzi deťmi so zmrzlinou, divadlo strieda divadlo a Modra je rozprávková!

Deviaty ročník festivalu Rozprávková Modra je tu! Bábky od výmyslu sveta, divadlo v rozmanitých formách, rozprávkové príbehy hrané, čítané, no aj do detailu preskúmané. Pôvabný prvý letný víkend bude Modra celá rozprávková. Tak napríklad v historickej radnici nájdete prenádherné marionetové bábky od Jany a Petra Pilátovcov známe po celom svete. Na komentovanej vernisáži zažijete priamo proces tvorby bábky a možno si budete môcť vyskúšať aj vodenie klasickej marionety a zahrať vlastné divadlo. A mamy, tatovia a všetci tí, ktorí ľúbia deti, možno zistia, že divadlo má v sebe prirodzené hravé prostriedky, ktoré vedia pomôcť v mnohých situáciách s krpcami. Klíďo píďo aj bez hercov a divadelnej sály, nepotrebujete kostýmy ani bábky, postačia vám obyčajné predmety z domácnosti. Volá sa to Divadlo ako výchovný prostriedok a je to workshop pod vedením bábkoherečky Kristíny Letkovej z Divadla MaKiLE.

No a v nedeľu bude u nás v Modre LiLi – batolárium – Féder teáter – interaktívne pôvabné predstavenie pre celkom maličké deti. Počas predstavenia deti spoločne s malou Lili objavia svet, skutočne okúsia štyri ročné obdobia a spoznajú silu priateľstva. Dve študentky bábkoherectva Sidónia Féderová a Vierka Farbiaková, ktoré sa rozhodli urobiť vlastný autorský projekt LiLi – divadlo pre najmenšieho diváka, prichádzajú teraz do Modry, aby potešili tie celkom najmenšie deti. No a napokon môžete ísť do modranského kina na prednášku s projekciou o význame a tvorbe hudby v rozprávkach s filmovým kritikom, publicistom, neuveriteľne charizmatickým a perfektnými informáciami nadupaným Petrom Konečným…

A medzitým zletí z modranskej kostolnej veže anjel Cyrifandel, Jankovia oslobodia princezničky, príde zajačik Ľudovít aj úžasný Ivan Gontko, Patrícia Jarjabková, Tibor Hujdič a v parku bude rozprávkový stan plný periniek a detí a budú sa v ňom čítať rozprávky a U Modrušky si budete môcť vyrobiť nejakú bábku s Táničkou Šulíkovou alebo si vaše deti urobia čarodejnícku paličku, naučia vás čarovať a víkend sa neskončí, lebo u nás je dobre, v parku budú voňať koláče, rozkrúti sa starodávny kolotoč, rozvyprávajú sa bábky aj maňušky a my veľkí si spomenieme, ako to bolo, keď ste boli malí…

Toto je možno najkrajšie modranské podujatie, lebo tam prídu všetci. Malí aj veľkí, všetci v Modre vtedy máme fúzy od zmrzliny či čokolády, a keď gašparko zaspieva: Deti moje milé, ja vám niečo poviem, spozornieme, že čo nám to chce povedať!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modra #bábkové divadlo #bábkarstvo