Keď sa zima opýta...

Leto je už od zimy. Prázdniny sa začínajú, a tak je u nás v knižnici zhánka po samých letných knihách. Niečo na prázdniny by to malo byť, nejaká dobrá prázdninová knižka, tu u nás na detskom oddelení v knižnici je zrazu nátresk, hoci sme si mysleli, že chvíľu budeme mať fraj a vyhádžeme knihy z regálov a upraceme si.

03.07.2019 16:00
debata

Ale zrazu nám vzorní rodičia nosia knižky, ktoré ich vzorné deti dočítali a pýtajú si niečo na prázdniny, aby nevyšli z cviku, a rodičia detí, ktoré to mali so školou nahnuté, chodia a pýtajú si niečo, čo by prinútilo malých lajdákov čítať, a rodičia detí, ktoré nejdú na prázdniny, chodia nielen hľadať knižky, ale aj nejaké spoločenské podujatie nekúpaliskového typu, ktoré by ich ratolesti zabavilo.

Nie, ale vážne. Deti vraj zabudnú cez prázdniny čítať a aj preto im treba ponúkať knižky. A, samozrejme, že sa cez prázdniny nudia a nie všetky idú na prázdniny. A tak sme tu my! Ponúkame všetko. Prázdniny pri mori, pri vode, v čokoládovej fabrike, na rebríku, pod schodmi, pri bábätku, na ceste, pri včelíne, v mravenisku, v nebi, v perinách…

Pridali sme sa v našej knižnici k letnému knižkohraniu s názvom Prečítané leto a forsírujeme knižky, každý týždeň na inú tému, dnes sme sa polievali, striekali sme vodnými pištoľkami do terča, vystrihovali ryby a robili si pirátske čiapky a klapky na oči, no a, samozrejme, sme knižnica, a tak sme si aj čítali.

Z knižky nášho pezinského spisovateľa, vynikajúceho slovenského spisovateľa Júliusa Balcu o vodníkovi Chňuchňukovi, ktorému sa v horúčave a úpeku vyparili všetci kamoši, a tak sa vybral plaviť po Dunaji a hľadať aspoň jedného jediného vodníka, s ktorým by sa mohol porozprávať. Pre decká sme nachystali celú policu knižiek o vode.

Na na budúci týždeň im pripravíme porciu kníh o čokoláde, budeme s ňou aj maľovať a urobíme si fúzy od čokolády, a na ten ďalší príde Edudrama a budeme si vravieť o bábätkách a nachystáme si o nich aj pre ne všelijaké pekné knižky, aj o dopravných prostriedkoch bude u nás v oddelení reč, máme koberec ako tú najkomplikovanejšiu križovatku, uvidíte, kam sa s nami dostanete, možno až k včeliemu domčeku alebo hotelu, či mravenisku, len musí byť dobré počasie, a potom vylezieme po rebríku až do neba a tí, čo sa im bude krútiť hlava, môžu sa skrývať pod schodmi, môžu si pospať a povieme si niečo o snívaní a farbách, a potom dočítame všetky tie krásne knižky, ktoré budeme pre decká chystať každý týždeň a bude koniec leta aj prázdnin a my čitatelia budeme zrazu najväčší cestovatelia zo všetkých, lebo s knižkou človek zájde najďalej a nestratí sa, a ak sa náhodou stratí, potom len prázdninovo, a možno bude na to celý život spomínať.

Prečítané leto nie je akcia len pre decká, aj hore na poschodí, v dospeláckom oddelení, sme všeličo pripravili. Odeon mal kedysi edíciu tzv. Letné čítanie, toto je naša ponuka. Ak sa vám nepáči či máli, urobte si vlastnú, začali sa prázdniny, čítajte si. Keď sa vás zima opýta, čo si čítal v lete, aby vás nezahanbili vaše múdre detiská!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny #knihy #knižnica #Július Balco