Napínanie svalov, hmla a budúca šéfka komisie

Príliš nekonkrétna. Potrebujeme ďalšie odpovede. Slabý výkon. Sklamanie... Ursula von der Leyenová si po stredajších stretnutiach s politickými skupinami vypočula viac kritiky ako chvály. V širšej perspektíve však neobstála zle.

12.07.2019 14:00
debata (2)

Bývalá nemecká ministerka obrany hrala so slabými kartami. Nepatrila medzi špicenkandidátov, čo by mala byť podľa rezolúcie europarlamentu z minulého roka diskvalifikujúca podmienka.

Jej politická skupina, ľudovci, vyšla z eurovolieb so skresaným počtom mandátov. Silná kritika jej nominácie prišla priamo z Nemecka – od sociálnych demokratov a Zelených. Z domácej politiky si priniesla kauzy (podozrivé konzultačné kontrakty, nezvládnuté obstarávania výzbroje), ktoré môžu kritici ľahko použiť. A nepomôže jej ani podpora nemeckej kancelárky. Vplyv Angely Merkelovej klesá.

V takejto situácii sa mohla von der Leyenová spoľahnúť len na ľudovcov. Pri ďalších skupinách potrebovala politické obchody. So socialistami to má relatívne jednoduché, napriek odmietavému postoju nemeckej SPD. Kľúčom je personálna politika. Ak bude šéfkou komisie, španielsky socialista Borrell nastúpi na čelo európskej diplomacie. A sociálnodemo­kratický špicenkandidát Timmermans sa stane prvým podpredsedom komisie.

Podobné je to u liberálov. Vymenovanie von der Leyenovej bolo aj dielom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. V rámci toho istého balíka sa liberál postaví na čelo rady a francúzska kandidátka povedie Európsku centrálnu banku. Dánska komisárka Margrethe Vestagerová (liberálka) dostane v komisii dôležitý post. Dosť dôvodov zachovať sa „zodpovedne“ a nádejnú šéfku komisie nepotopiť.

Citlivou otázkou zostáva, ako sa von der Leyenovej podarí korčuľovať medzi požiadavkou liberálov, aby vystupovala tvrdo voči krajinám porušujúcim pravidlá právneho štátu, a jej snahou získať hlasy konzervatívnej euroskeptickej skupiny ECR, v ktorej sedí aj poľská vládna strana Právo a spravodlivosť.

Podporu veľkých (proeurópskych) politických skupín si poistí aj sľubmi inštitucionálneho posilnenia Európskeho parlamentu: pevnejším ukotvením procesu špicenkandidátov a posilnením de facto práva zákonodarnej iniciatívy pre europarlament.

Podčiarknuté a spočítané, jedinou skupinou, ktorá von der Leyenovú po stredajších diskusiách zásadne odmietla, sú Zelení. U socialistov bude proti nej hlasovať nemecká SPD (viac z vnútropolitic­kých, než európskych dôvodov). Zvyšok je napínaním svalov, ktorým si chcú politické skupiny vyboxovať ďalšie ústupky. A hmlou, ktorá skryje ústup v otázke špicenkandidátov.

Neznamená to, že europarlament von der Leyenovú budúci týždeň určite podporí. Môže naťahovať čas, hlasovanie odkladať, žiadať dodatočné záruky a ústupky. Na začiatok to však pre nemeckú kandidátku nie je zlé. Na to, s akými slabými kartami hrá, má slušné šance na úspech. O to viac sa môžu na grilovanie v EP tešiť budúci komisári. Najmä ak sú nominovaní vládami, ktoré si v poslednom čase v únii veľa priateľov nezískali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Europarlament #Ursula von der Leyenová #špicenkandidáti