Deväťstodeväť detí

Slovensko sa pripravuje na odstránenie rodných čísiel. Pripravované legislatívne zmeny navrhovatelia zdôvodňujú možnými duplicitami a vyčerpaním rozsahu čísel za lomkou od roku 2030. Aká je šanca, že takýto jav nastane?

15.07.2019 16:00
debata (2)

Na zodpovedanie tejto otázky je vhodné vysvetliť spôsob tvorby rodného čísla, ktoré sa skladá z posledných dvoch cifier roku narodenia, mesiaca narodenia (pri ženách pričítané 50) a čísla za lomkou. Tie môžu byť trojmiestne (narodení do roku 1954) alebo štvormiestne. V ich prípade musí byť celé rodné číslo deliteľné jedenástimi bezo zvyšku. Celkovo je dostupných 909 možných poradových čísel pre jedno pohlavie na deň. Za deň sa na Slovensku priemerne narodí 140 detí. Pre jednoduchosť predpokladajme, že rovnaký počet dievčat a chlapcov. Z 909 čísel jedného pohlavia sa preto vyčerpá 70 kombinácií.

Podľa medializovaných informácií majú nastať od roku 2030 kolízie s ľuďmi narodenými v roku 1930, pri ktoré poradové čísla za lomkou boli trojmiestne a v súčasnosti sú štvormiestne. Týmto relatívne jednoduchým riešením posúvame problém do roku 2054, keď budú poradové čísla štvormiestne.

Ak bude pokračovať súčasná nižšia pôrodnosť, limit 909 narodených detí jedného pohlavia denne sa za jedno storočie nenaplní. Ak by sa narodilo 200 detí jedného pohlavia v jednom roku, stále zostáva ďalších 200 voľných poradových čísel pre ďalšie štyri storočia. Z tohto pohľadu sú možné kolízie medzi storočiami riešiteľným problémom. Pre zjednodušenie v týchto argumentoch ani nezohľadňujem prideľovanie prvých dvoch číslic poradových čísiel pre nemocničné pôrodnice podľa jednotlivých okresov.

Ďalším z argumentov za zrušenie rodných čísel je ochrana osobných údajov. Treba poznamenať, že rodné čísla používajú občania predovšetkým pri komunikácii so štátom a jeho rozličnými zložkami, prípadne medzi jednotlivcom a inštitúciou s viazanou licenciou (poisťovne, banky, nemocnice). Občania ich medzi sebou používajú najmä pri prevodoch nehnuteľností (uvádzajú sa na zmluvách a návrhoch na vklad do katastra nehnuteľností). Preto je pre ľudí vhodné ochraňovať svoje rodné číslo pri takýchto príležitostiach, aby sa ho nezmocnila neoprávnená osoba.

Štátne a súkromné informačné systémy sú v súčasnosti nedostatočne pripravené na zavedenie náhrady za rodné čísla vo forme tzv. bezvýznamového identifikátora fyzickej osoby (BIFO) . Implementácia tohto prvku by predstavovala vysoké finančné náklady, ktoré by koniec koncov zaplatili občania nepriamo, napr. prostredníctvom daní, alebo priamo, napr. zvýšením poplatkov u lekára.

Väčšina spoločností vyvíjajúcich programové vybavenie účtuje zákazníkom pravidelné poplatky za aktualizáciu svojich programov. Ak sú tieto zmeny náročnejšie na programovanie, zvýši sa cena pre odberateľov (lekári potvrdzujú zvýšenie cien za programy po zavedení e-healthu). Rast nákladov sa pravdepodobne prenesie do cien pre spotrebiteľov alebo zvýši výdavky z rozpočtov verejných inštitúcií, ktoré by sa mohli využiť účelnejšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rodné číslo #BIFO #bezvýznamový identifikátor fyzickej osoby