Úplný nedostatok Zeme

Všetkých spoluobčanov nesmierne prekvapilo, že jedna z našich najobľúbenejších planét, teda Zem, je príliš malá. Prišla na to strana Za ľudí, ktorá, hoci ešte tak celkom ani nie je plnohodnotnou politickou stranou, už teraz má dvanásť environmentálnych expertov vo veku od 24 do 60 rokov.

04.08.2019 10:00
debata (3)

A tí, ako vidno, vedia veru poriadne prekvapiť. To je vraj ideálne, lebo ako som sa dočítal, práve preto má „výborné medzigeneračné pokrytie a perfektne funguje odovzdávanie skúseností s novými pohľadmi“.

Len počet expertov asi trikrát prevyšuje čistý počet členov takého zložitého hnutia v rozmachu, akým je OĽaNO. Ibaže medzigeneračne sú dosť pozadu, lebo nepochybne najlepšia v ekológii je dnes Greta Thunbergová, ktorá má len šestnásť rokov a ani nechodí do školy. Teda na to, aby to všetko nejako vedela a zmenila.

Strana Za ľudí tým však za Gretou zaostala asi o osem rokov a vôbec nič jej to nehovorí! Nemôžeme sa, prirodzene, v tomto zmysle opierať o konšpiračný názor, že aj experti Za ľudí zrejme nemuseli robiť z povinnej či pravidelnej školskej dochádzky takpovediac kult, no úplne sa to tiež vylúčiť nedá. Ale ani to, že ak si nejaká iná politická strana zoženie napríklad štrnásť expertov vo veku od 8 do 64 rokov, bude na tom lepšie. Ak dopraví na námestie samotnú Gretu, potom isto vyhrá.

Stretávame sa v dejinách s názormi, že Zem je plochá či guľatá, vajcovitá a s podobnými invektívami, ale názor, že je malá, je dosť nezvyčajný. Kiskovci dospeli k presvedčeniu, že: „Pri súčasnom plytvaní by sme potrebovali o 3/4 planéty naviac. Zem však máme len jednu.“ Nuž, ako sa to vezme. Nacistický diktátor Adolf Hitler v tom svojho času nevidel väčší problém a s pomocou armády zväčšil samotné Nemecko niekoľkonásobne. A pritom všade svedomite redukoval počty vlastných i podmanených občanov.

Celkom mu to, chvalabohu, nevyšlo, lebo tí najšťastnejší z nás by už dnes s minimálnou uhlíkovou stopou rozbíjali studené mušle a zajedali ich surovými chaluhami kdesi v Patagónii. A dosť ťažko by asi mohli porovnávať nevýhody hlaholiky s výhodnejšou latinkou. Ani tamojšie pozemky by sa celkom nedali vrátiť tamojším zubárom, lebo nik by už nemal najmenšiu potuchu o tom, čo je to zubár, alebo čo je to pozemok.

„Mladí“ politici, napríklad bratislavský primátor Matúš Vallo z Progresívneho Slovenska, vedia z hociktorého námestia spraviť hneď rovno dve, hoci pritom ide o brutálne zastavané plochy v intraviláne.

Od 22. mája vraj celé Slovensko žije na ekologický dlh. Ale na druhej strane môže mať hneď fakticky dvojnásobok námestí či chodiť lietadlom z Popradu do Košíc. Všetky zdroje sú však už vyčerpané. Vraj aj vďaka nesmierne intenzívnemu slovenskému poľnohospodárstvu. To som, priznávam, nevedel.

Ekologický dlh však, žiaľ, najmä zo strany Za ľudí bude vždy akosi pripomínať tú najdôležitejšiu stránku pomyselného dlhu. V prvom rade najskôr odhodlané šíky nejakých progresívnych ekologických exekútorov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #matúš vallo #Greta Thunbergová #ekologický dlh #planéta Zem