Tiene lacných leteniek

Nákupy cez internet vytvárajú tlak na znižovanie cien tovarov a služieb, ale nepredvídateľne zvyšujú adrenalín zákazníkov. Nepríjemné prekvapenia môže zažiť spotrebiteľ aj pri kúpe letenky cez internet.

05.08.2019 16:00
debata

Nízkonákladové letecké spoločnosti, ktoré s obľubou v posledných rokoch využívajú cestovné kancelárie pri predaji tradičných dovoleniek, sú dôkazom toho, že heslo „za málo peňazí veľa muziky“ má naozaj mnoho úskalí. Napríklad pri samotnom zakupovaní letenky v posledných krokoch objednávky bývajú spotrebitelia mnohokrát zaskočení dovtedy neuvedenými príplatkami, napríklad za batožinu v batožinovom priestore lietadla, pričom premeriavanie jej veľkosti v domovskej krajine a na letisku pri odlete do vlasti je odlišné. Platiť za nadrozmernú batožinu pri spiatočnom lete za kufor rovnakej veľkosti sa preto nemusí stretnúť s pochopením cestujúcich. V lacnej letenke sa tiež zvyčajne nezahŕňa ani kvapka vody, ktorú musel pasažier pri kontrole pred vstupom do lietadla vyhodiť.

Lacné letenky v mnohých prípadoch konkurujú iným spôsobom prepravy, najmä vlakom. Cenové nástrahy sú často spiatočné letenky, ktoré môžu byť mnohonásobne drahšie ako dve jednosmerné. Šetrí sa aj na výbere letiska, ktoré býva vzdialenejšie od hlavného letiska v meste, prípadne let sa uskutočňuje v noci, čo si vyžaduje komplikovanejšiu a najmä drahšiu prepravu do centra mesta alebo miesta ubytovania.

Nízkonákladové spoločnosti úsporné opatrenia premietajú aj do ochrany osobných údajov. Svedčí o tom nedávny prípad spoločnosti Wizz Air, ktorá oznámila incident s možným prelomením hesiel do zákazníckeho elektronického systému. Týmto bola ohrozená veľká skupina zákazníkov, ktorá mohla rovnaké heslo používať i na iných internetových stránkach.

Jednou z príčin nedostatočného prístupu nízkonákladových leteckých spoločností k informačnej bezpečnosti môže byť výber čo najlacnejších dodávateľov programových a serverových riešení, u ktorých nebýva zvykom postup podľa medzinárodných štandardov. Príkladom zlyhania technicko-bezpečnostných systémov na letisku z tohto leta je nemecké mesto Düsseldorf. Zlyhanie zariadenia na distribúciu batožiny cestujúcich do jednotlivých lietadiel sa nepremietlo iba do meškania letov, ale aj do odletov množstva lietadiel bez batožiny dovolenkárov.

Vrcholom úsporných opatrení je snaha niektorých spoločností natlačiť do lietadiel čo najväčší počet radov sedadiel. To sa nepáči hlavne cestujúcim s vyššou postavou. Niektoré firmy s lacnými letenkami plánujú zaviesť i váženie samotných cestujúcich, ktoré by finančne postihlo ľudí s nadváhou. Zatiaľ sa na takýto krok odhodlali len niektorí ázijskí prepravcovia.

Absolútnym vrcholom úsporných opatrení leteckých spoločností je ich zámer nahradiť sedadlá miestami na státie s ukotvením cestovateľa bezpečnostnými popruhmi. Smädný a k stene pripútaný pasažier je pravým opakom toho, čo by sme od leteckej prepravy v dnešnej dobe očakávali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaková doprava #nízkonákladové aerolínie #lacné letenky #letecká bezpečnosť