Kiskov žltý smog

Po celom Slovensku už visí. Bývalý prezident a jeho budúca suita sa prezentujú, lebo jeho firma – budúca strana – ešte nie je dostatočne známa. Neporušujú zákon, lebo strana zatiaľ nie je, založilo sa iba občianske združenie, a to nemá zo zákona zakázané promovať firmu.

15.08.2019 16:00
debata (26)

Nekampaňuje, lebo kampaň ešte tiež nie je zákonne vyhlásená. Mladí sociálni demokrati sú nechápaví a napísali podnet, kde žiadajú orgány, aby preskúmali, či je všetko s kostolným poriadkom. Sudca Ján Mazák im to vysvetlil a nazval ich demagógmi. Vysvetlenie je tak trochu v štýle chucpe, keď vrah svojich rodičov žiada sudcu, aby ho oslobodil – lebo je sirota. Paragraf je prosto pokrútený, i tak še da.

Registrovaných strán je zatiaľ vyše sto. Majú mať rovnakú príležitosť – a rovnaké podmienky. Lenže parlament prijal zákon, ktorý sprísňuje kritériá a nové firmy podľa kritikov nemajú šancu ukázať, že sú iné ako tie staré. Pomôž si, človeče, a keď ti to nesype, tak choď ako pracujúca chudoba – s krošničkou po Slovensku a vlastnoručne zbieraj podpisy pre svoju budúcu stranu. Zavedená firma Andreja Kisku to urobila ako vždy. Za prachy.

Voľby budú až zjari budúceho roka, ale možno sú aj trochu zbytočné. Novinári, mimovládky a taká akási elita už majú svojho premiéra, hoci ten práve čelí nejakému bielemu prášku. Na nete pred pár rokmi vtipkoval. Myslel na biele page, nie prášok. Jeho priaznivci mu veria a zdá sa, že to má stačiť. Tak, iste.

Trochu znepokojuje čerstvý prieskum volebných preferencií, lebo ukazuje, že čosi nie je v poriadku: tá nová „alternatívna“ väčšina je stále menšina. Robert Fico veští povolebný pat. A tak nová väčšina menšiny hľadá spôsoby, ako mu zabrániť. Čo keby sa Smer rozvalil?

Vladimír Mečiar sa chystá do ringu, pomsta bude sladká, nejaké to percento vezme, veď má tam svojich voličov. Bývalý marketér strany Smeru Marek Maďarič radí na stránkach Sme premiérovi Petrovi Pellegrinimu, čo by mal urobiť. Tajomne znie posledná veta: „Čo by chcel a čo môže.“ Keďže je to človek zo samého srdca Smeru, asi vie, o čom hovorí.

Predpokladajme teda, že sa najdôveryhodnejší politik rozhodne na riskantný krok a odvedie zo Smeru budúci jazýček na politických váhach. Takých polepšených smerákov, ktorí by si ešte radi zavládli. Problém je, že voliči zvyčajne politický kalkul prekuknú.

Všimnime si, aký kredit má u voličov Maďarič, a pritom to nie je hlúpy človek… Alebo – zájdime ešte viac do histórie – čo sa stalo s SDA, keď sa chceli „vylepšiť“ a odtrhli sa od SDĽ. „Demokratická opozícia“ si už teraz vyberá, s kým áno a s kým nie. Vo svojej veľkej pýche nevidí, že výber môže byť aj z opačnej strany.

Prezidentské voľby ukázali, kto v druhom kole volieb zostal doma. Všetko „demokratické“ bolo pri urnách do nohy, priletelo aj zahraničie. A príde opäť. Kto zdvihne kvórum, ten dnes ešte mlčí. Isté je, že sa zjaví. „Demokratická opozícia“ si môže mädliť ruky, že uberie Smeru. Lenže Ha–ra–bin zbieral tam, kde sial žltý smog.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Michal Truban #Progresívne Slovensko #Za ľudí