Mazurek a iní politickí geroji

Milan Mazurek je fašista, ktorý holokaust označil za rozprávku. Nič iné ako rasizmus od neho ani nik nečaká. Ale pre etablovaných politikov sú problémy chudobných ľudí dôkazom ich vlastnej politickej neschopnosti.

10.09.2019 10:00
debata (46)

Robert Fico nie je jediný, kto sa priživuje na protirómskej nálade. Nedávno vzišla z pera SaS tzv. rómska reforma, kde Richard Sulík pred osadou stresoval, že „si neuvedomujeme, čo sa tu na nás valí“, a vrcholom Nicholsonovej úvah bolo chudobným mnohodetným matkám ponúknuť sterilizácie.

Z osady je pamätná aj tlačovka vtedajšieho predsedu SDKÚ Pavla Freša a ministra sociálnych vecí Ľudovíta Kaníka, ktorému ako štátny tajomník asistoval Miroslav Beblavý. Katolík Daniel Lipšic v roku 2009 priamo vyhlásil, že na východe na Rómov treba armádu. Všetci menovaní si môžu podať ruky v tom, aké grobianske reči dokážu viesť o chudobných, ale nič s tým nevedia urobiť.

Nik nespochybňuje, že situácia v rómskych osadách je zlá. Ale reči typu, že 99 percent Rómov žije z dávok, sú klamstvom. Ak to povie politik, buď si nevie zistiť informácie od svojich rezortov, alebo bohorovne klame.

Podľa Ústredia práce bolo k začiatku tohto roka približne 66-tisíc poberateľov dávok v hmotnej núdzi (za celú rodinu ju dostáva jeden človek). Spolu s rodinnými príslušníkmi sa to tak týka zaokrúhlene 150-tisíc ľudí vrátane detí. To je približne 2,7 percenta obyvateľov Slovenska. A koľko percent populácie tvoria Rómovia? Približne 7,5 percenta. Ak by teda aj všetci poberatelia tejto dávky boli Rómovia a „nič nerobili“, čo, samozrejme, nie je pravda, stále by to znamenalo, že dávky poberá maximálne tretina z nich.

Nárok na dávky v hmotnej núdzi vzniká, ak je človek „dostatočne chudobný“, nie preto, že je Róm. Nejde ani o žiadne závideniahodné sumy. Pre bezdetného jednotlivca je to 65 eur na mesiac a horná hranica pre mnohodetnú rodinu s päť a viac deťmi 227 eur.

Slovenský sociálny systém dokonca znevýhodňuje rodiny s viac deťmi. Rodičovský príspevok sa nezarátava za viac detí, stále je to tých istých 220 eur, len sa predlžuje poberanie. Jednorazový príspevok pri narodení dieťaťa, tzv. kočíkovné, je pri prvom vyše 800 eur, ale za štvrté dieťa je to už iba 151 eur.

Zloženie poberateľov dávok je tiež veľmi výrečné. Zo všetkých je najviac bezdetných jednotlivcov (56 percent), z toho časť mladých do dvadsaťpäť rokov. V osadách prevládajú rodiny, nie bezdetní jednotlivci. Mnohodetné rodiny s viac ako štyrmi deťmi tvoria len niečo nad päť percent poberateľov dávok.

Takže nie všetci Rómovia dostávajú dávky. Aj veľa mladých, dôchodcov a Nerómov je odkázaných na pomoc štátu. Kde to žijete, Lipšicovia, Sulíkovia, Ficovia a Nicholsonové? Otvorte konečne oči! Na Slovensku existujú regióny a vrstvy ľudí, ktorí nemajú také šance ako v Bratislave.

Aj v hlavnom meste sa nájdu pracujúci, ktorí pri rastúcich cenách a hypotékach majú problémy vôbec vyjsť do konca mesiaca. Máme mnoho starších, ktorých dôchodky sú žobračenky, a chudobných, ktorí živoria na spodku spoločenského rebríčka.

Kde sú tí politickí „geroji“, keď treba vyriešiť ekonomickú situáciu aj pre tých, ktorým kapitalizmus nepriniesol blahobyt? Veď to, ako vyzerá slovenská chudoba, je vizitkou aj politikov.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rómovia #dávky v hmotnej núdzi #Richard Sulík #Milan Mazurek