Za život bez cirkvi platenej z daní

Pochod za život je manipulácia. Kto sa na ňom nezúčastní a nesúhlasí s ním, predsa sa nestavia proti životu.

24.09.2019 12:00
debata (73)

Otázka predčasného ukončenia tehotenstva je citlivá vec, ale v našej legislatíve sa férovo vyriešila. Právo žien zaobchádzať s vlastným telom je ľudským právom zakotveným vo všetkých medzinárodných ľudskoprávnych dokumentoch. To, kam má legislatíva spieť, je, aby k potratom nemuselo prichádzať, a potvrdzuje to aj trend, počet potratov klesá. Podstatná má byť prevencia.

Väčší zmysel by mal pochod proti násiliu na ženách a sexuálna výchova na školách. Takéto vzdelávanie k zdravému prístupu k sexualite a rozoznávaniu súhlasu druhej strany, respektíve k nezneužívaniu iných v mocensky slabšej pozícii, by bolo prospešnejšie. A to i do radov cirkvi.

Ale Pochodu za život nejde len o nútenie porodiť, aj keby pôrod ohrozoval život matky. Jeho organizátori tvrdia, že sex je „rodičovské správanie“ a že Slovensko má ísť proti vývoju posledných desaťročí a zakonzervovať ženy v ultrakatolíckej predstave. Najlepšie rodiť a mlčať. Stihli tiež nahlas pripomenúť, že by si želali na svoju činnosť viac peňazí.

Medzi ich požiadavky patrí aj ochrana života po narodení a pomoc matkám v núdzi. Zaujímavé. Ktorý takzvaný kresťanský politik alebo politička, predĺžené ruky cirkvi vo svetskej moci, niekedy presadili sociálne opatrenia? Počul ktosi v parlamente plamenné prejavy KDH, Vašečkov, Verešových či Kuffov z OĽaNO o tom, že musíme viac prerozdeľovať bohatstvo v spoločnosti?

Ako presne sa zasadzovali za dôstojnosť života človeka, keď už sa narodil? Nijako. Boli to aj kresťanskí politici, ktorí podporili najrozsiahlejšiu demontáž dôchodkov a sociálnej podpory od katolíka Ľudovíta Kaníka, ktorá vtedy uvrhla do chudoby tisícky dôchodcov.

Katolík Branislav Škripek hlasoval za to, aby naši občania mali nižšie mzdy, keď budú pracovať v zahraničí ako domáci. Veľká ochrankyňa nenarodeného života Anna Záborská zasa nebola ochotná podporiť práva dievčat v Saudskej Arábii, vrátane ochrany utláčanej kresťanskej menšiny. Vraj kvôli tomu, že sa niekde v texte spomínal „džender“. Hádam sa obávala feministickej revolty proti saudskému režimu?

Bývalá europoslankyňa nebola dokonca ochotná hlasovať ani za vyhlásenie odsudzujúce nútené detské svadby! A bola to kresťanská strana, čo nás zavliekla do nelegálnej vojny v Iraku, ktorej výsledkom sú stotisíce mŕtvych ľudí vrátane obrovského počtu detí.

Priority si musia katolíci určiť sami. Svojím obsahom je však Pochod za život demonštráciou netolerancie, na ktorej sa hrdo zúčastňujú aj stovky kotlebovcov. A tým život niektorých kategórií občanov veľmi prekáža. Organizátori sa od nich nedištancovali. Donedávna sekretár KBS Anton Ziolkovský už v minulosti Marianovi Kotlebovi verejne ďakoval za spoluprácu.

Pokiaľ teda cirkev organizuje za naše dane pochody za démonizovanie žien a LGBT ľudí a zhoduje sa s neonacistami, je to len ďalší dobrý dôvod na jej úplnú finančnú odluku od štátu. Svoju činnosť môžu cirkevníci pokrývať z darov veriacich. Veď tvrdia, že je ich veľké množstvo. Potom sa uvidí, či náhodou v nedeľu v Bratislave neboli všetci, čo sa ešte k cirkvi aktívne hlásia.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie #Pochod za život #Marian Kotleba #Anna Záborská #Branislav Škripek #umelé prerušenie tehotenstva