Nové druhy odvahy pani prezidentky

Všetkých spoluobčanov nesmierne potešilo, že naša prezidentka Zuzana Čaputová prešla pešo cez priechod pre chodcov.

28.09.2019 14:00
debata (29)

Ide, prirodzene, o mimoriadne zložitú záležitosť, navyše sa odohrala vo výnimočne sledovanom prostredí, teda nie ako u nás, kde si vás pri podobnej činnosti takmer nik nevšimne. Niekedy ani jazdec na elektrickej kolobežke. Zriedkavejšie šofér motorového vozidla, ktorý, na rozdiel od elektrickej kolobežky, však ide spravidla rýchlejšie a takpovediac kolmo na váš smer. Vlastne vás akosi skosí zboku.

Vzrušujúca udalosť sa odohrala rovno v New Yorku, kde sú cesty prepchaté, lebo tam žije oveľa viac obyvateľov ako napríklad vo Veľkých Levároch. Je tam plno zvukov!

Niektoré z nich výstižne zachytil svojho času Leonard Bernstein v slávnom muzikáli West Side Story, o niečo menej výrazne aj Antonín Dvořák v Symfónii č. 9 Z nového sveta (From the New World), pretože v jeho časoch mala doprava o čosi miernejšiu formu ako potom za Bernsteina.

Pritom pri prechode cez cestu je dôležité nielen sledovať svetelnú signalizáciu, ale dôsledne si všímať aj to, akú farbu tam na takých tých monitoroch či semaforoch práve dávajú. Čiže zosúladiť svoj pohyb práve s určitou vhodne zvolenou farbou. Správne vybrať medzi všetkými dvoma – zelenou a červenou, prípadne medzi takými tými schematickými navádzacími pandrlákmi, ktorí tam uprostred tej farby bývajú nezriedka vyobrazení.

Práve preto titulok v novinách „Prezidentka Čaputová prejavila v New Yorku odvahu. Rozmaznaní politici by sa mohli od nej učiť“ nepovažujem, na rozdiel od niektorých našich „starých“ politikov, vôbec za prehnaný, no skôr za dostatočne vyvážený, a navyše výstižný.

Naopak, chcem veriť tomu, že aspoň súčasní „mladí“ politici to pochopia úplne správne. Istotne sa na tomto úspechu odrazila aj trpezlivá predpríprava významnej političky samotnými pracovníkmi prezidentskej kancelárie, ktorí ju na priechod pre chodcov pripravovali dlhodobo a postupne.

Najprv ju, napríklad, posadili do bratislavskej električky, čo vôbec nie je „sranda“ (ak mi ktosi neverí, nech to niekedy ráno skúsi). Neskôr už aj do vlaku do Viedne. Teda venovali sa jej s láskou a trpezlivosťou až k tomuto vytúženému cieľu.

Tiež by sa však patrilo patrične doceniť, že prezidentku pri tejto náročnej akcii ostatní predstavitelia našich inštitúcií neponechali samotnú, veď cez priechod pre peších ju osobne, pritom skromne a nanajvýš obetavo sprevádzal náš pán minister zahraničia Miroslav Lajčák.

Teda tí rozmaznaní politici, o ktorých nadšene píše naša denná tlač, by sa mohli učiť aj od neho. Bolo to tiež bezpochyby správne, lebo, aspoň z nášho hľadiska, išlo v podstate o zahraničný priechod. New York je totiž v USA, čiže nie ako napríklad „Pentagon“, ktorý je hneď tu, teda vo Vrakuni.

Prezidentka sa okrem toho, vlastne popri tejto významnej medzinárodnej udalosti, aktívne zúčastnila aj na klimatickom summite OSN, podobne ako Greta Thunbergová, a mala také celkom pekné nové šaty.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #Miroslav Lajčák #Zuzana Čaputová #Greta Thunbergová #klimatický summit OSN