Hľadieť za dva rohy

Kto chce zodpovedne riešiť budúcnosť, určite by mal mať dar videnia aspoň za dva rohy. A k tomu talent na veštenie z krištáľovej gule. Historická skúsenosť s expertmi, ktorí sa budúcnosť snažia odvodiť z prítomnosti, je totiž mizerná. Hodí sa na to vojenské prirovnanie o zbrojení na minulé vojny.

03.10.2019 16:00
debata (5)

Budúcnosť bude určite iná, než ako si ju predstavujú demografi, ktorí v mene budúceho zdravia verejných financií odporúčajú škrtať v dnešných výdavkoch. Príkladom sú scenáre dôsledkov starnutia populácie na dôchodkový systém.

Nie je problém exaktne vyrátať, kedy príde deň, keď seniorom neprídu na účet dôchodky, lebo štátna kasa zostane prázdna. Lenže zmyslom týchto výpočtov nie je apelovať na napĺňanie štátnej kasy. Zmyslom je nájsť alibi pre preventívne vyprázdňovanie vreciek občana.

Ak sa demograf nechce znemožniť ako korporátny propagandista, mal by svoje výpočty vždy doplniť o komentár, v ktorom by verejnosť upozornil, že jeho výsledky platia za týchto predpokladov:

  1. Ľudia sú natoľko hlúpi, že sa ochotne a dobrovoľne dajú ošklbať a rezignujú na svoje dôchodky.
  2. Politici sú natoľko hlúpi, že spáchajú politickú samovraždu ošklbaním svojich voličov.
  3. Súčasný režim je natoľko atraktívny, že prežije ošklbávanie občanov, voličov, ktorí to akceptujú z lásky k liberálnej demokracii.

Podľa demografov dnes ľudia nad 65 rokov tvoria pätinu obyvateľov. Okolo roku 2030 to bude štvrtina, v polovici storočia tretina. Je dobré to vedieť a rozmýšľať, ako im zabezpečiť dôstojnú existenciu.

Varovanie pred zánikom medzigeneračnej solidarity je pritom mimo. Nie je pravdepodobné, že v budúcnosti mladí skonštatujú, že starých nepotrebujú, respektíve, že si z ekonomických dôvodov nemôžu dovoliť dôchodcov.

Pravdepodobnejšie je, že v budúcnosti stredná vrstva prestane tolerovať prerozdeľovanie HDP v prospech jedného percenta alebo jedného promile tých najbohatších.

Demografické modely treba analyzovať s vedomím, že problém nie je uspokojiť potreby chudobných, no uspokojiť nároky bohatých. Platí to globálne i lokálne. Bohatnutie bohatých je luxus, ktorý si spoločnosť dlhodobo nemôže dovoliť. Ukazujú to demografické, ekonomické aj klimatické modely.

Keď sa pozrieme za dva rohy, jasne vidíme, že nestačí v záujme udržania systému reformovať dôchodky, škrtať v rozpočtoch sociálne výdavky, regulovať občanov. Treba v záujme ľudí reformovať systém. To, že je chybný, vidno z toho, akí sú liberálni demokrati nervózni, akí sú hákliví na kritiku, ako agresívne sa vymedzujú voči každému, kto má iný názor.

Posolstvo demografov je pozitívne. Spoločnosť starne, a teda v populácii rastie percento rozumných ľudí, ktorí sa opierajú o životnú skúsenosť a sú menej náchylní na manipuláciu. Preto sa asi súčasný režim bojí starých ľudí, ktorým patrí budúcnosť.

Mimochodom, je zaujímavé, že minulý režim sa pre zmenu bál mladých, ktorým imponoval prekonaný kapitalizmus. Starnutie spoločnosti však paradoxne spôsobí, že mladí zostarnú, dostanú rozum a uvidia za dva rohy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #demografia #dôchodkový systém #starnutie populácie #medzigeneračná solidarita #prerozdeľovanie HDP