Hudba ako tmel národov

Hudba a spev dokážu v stmeľovaní národov často oveľa viac ako politici a diplomati. Smrť Karla Gotta rozvírila verejnú diskusiu o úlohe hudby a spevu v spoločnosti. Podľa viacerých zdrojov prispel Karel Gott svojím spevom k zlepšeniu česko-nemeckých vzťahov naštrbených povojnovými dekrétmi prezidenta Edvarda Beneša, ktoré sa týkajú násilného odsunu Nemcov z územia Československa, viac ako hocikto iný.

28.10.2019 16:00
debata (1)

Úžasné výkony veľkého počtu speváckych talentov z krajín bývalej Juhoslávie sú dnes spájacím tmelom rozhádaných národov na Balkáne, ktoré rozpad federácie nevedeli riešiť inak ako vojenskou silou s množstvom obetí na životoch. Dnešné televízne súťaže nových talentov aj známych balkánskych speváckych hviezd v réžii Srbska, Bosny a Hercegoviny (BaH), Severného Macedónska, Chorvátska a výnimočne aj Slovinska majú milióny nadšených divákov bez ohľadu na hranice a náboženstvá.

Najpresvedčivejším dôkazom je moslimská, iba sedemnásťročná, speváčka Džejla Ramović z BaH, ktorá vypredáva koncerty nielen doma, ale aj v Srbsku. Ešte mladšou speváčkou s miliónmi fanúšikov na internete je srbské jedenásťročné dievčatko Lana Vukcević, ktorá spieva nielen sólo skladby, ale aj piesne spolu s inými spevákmi a speváčkami z BaH, zo Srbska a z Chorvátska. Jej najúspešnejším hitom s viac ako dvomi desiatkami miliónov videní na internete je pieseň Cipele (Topánky). Tú s ňou naspieval spevák Fatmir Sulejman z BaH.

Najúspešnejším speváckym idolom v Srbsku k úspechu pomáha nielen vlastný talent a usilovnosť, ale aj excelentné technické a umelecké spracovanie ich videoklipov. Vzorom sú najmä speváčky Milica Pavlović, Aleksandra Prijović, ale aj ženské spevácke trio Hurricane s hitom Favorito či Rada Manojlović s najnovším videoklipom Svadba. Podobne úspešní sú aj speváci Aco Pejović, Nedeljko Bajić, Aca Lukas a ďalší. Srbské umenie tohto druhu má šancu zabodovať nielen na Balkáne, ale dostať sa aj do povedomia verejnosti v Európe svojím perfekcionizmom. Rovnako ako v minulosti česká dabingová škola z Barrandova, ktorej kvality zatiaľ nedokázal nikto prekonať.

Balkánske hity účinne pôsobia na city divákov a poslucháčov. Ich hlavnou témou je láska a zložitosť vzťahov. V balkánskych internetových diskusiách sa veľmi často opakuje nostalgia za životom v bývalej Juhoslávii, ktorej cestovný pas patril vzhľadom na množstvo bezvízových dohôd medzi najuznávanejšie v Európe. Zároveň sa často opakuje apel na spoločné slovanské spolunažívanie založené na príbuznosti jazykov a podobnej kultúre bez ohľadu na náboženstvo. Diskusie zároveň deklarujú rozpaky verejnosti nad tým, prečo Balkán musel pred štvrťstoročím prejsť takým peklom a ľudským utrpením.

Pochopiť národné cítenie je v reálnych podmienkach dosť ťažké. Balkánske texty piesní sú zrozumiteľnejšie u nás najmä pre generácie, ktoré sa kedysi učili ruštinu. Škoda, že uvedený balkánsky príklad hľadania porozumenia národov cez hudbu a spoločné medzinárodné televízne spevácke súťaže nenachádza ohlas medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré majú momentálne veľmi napäté vzťahy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Srbsko #Chorvátsko #Bosna a Hercegovina #juhoslávia #Severné Macedónsko