Rozhovor s Mečiarom

Neviem prečo, ale akosi ma neprekvapilo, že sa Vladimír Mečiar chce vrátiť do politiky. Politickí veteráni sú zvláštna sorta. Vracajú sa na vlnách nostalgie a ak zvolia dobré načasovanie, nie sú bez šancí.

31.10.2019 16:00
debata (27)

Trebárs Miloš Zeman, ktorý sa, po rokoch v ústraní, po návrate do politiky stal rovno prezidentom a pre veľký úspech ho občania zvolili aj opakovane. Na návrat do politiky sa aktuálne chystá aj Mečiarov starý známy Václav Klaus starší. Prehovoril ho populárny Václav Klaus junior, ktorý vo svojej strane Trikolóra potrebuje experta na zahraničie.

Vladimíra Mečiara trápi rozklad spoločnosti a rád by do nej vrátil dôstojnosť. Nie je to horší program, než vracať do spoločnosti slušnosť, právo či spravodlivosť alebo rovno pravdu a lásku. Mečiar sa však na rozdiel od Zemana či Klausa vracia s hedikepom. V politike pred šiestimi rokmi nekončil ako premiér ani ako prezident, ale ako líder strany, ktorá vo voľbách dostala biedne percento hlasov. A jeho konkurenti to voličom určite nezabudnú zlomyseľne pripomínať. Mečiarovo šťastie v nešťastí spočíva v tom, že určite nevstúpi do rovnakej rieky.

Niekedy koncom augusta 1990 som s Vladimírom Mečiarom, vtedy čerstvým slovenským premiérom, sedel v jeho kancelárii s diktafónom a hovorili sme o politike. A ako to pri interview býva, pokračovali sme v rozhovore ešte chvíľu po tom, čo som zastavil nahrávanie. Zmienil som sa mu o neformálnej debate s maďarským premiérom a maďarským prezidentom, ktorých som stretol na československej ambasáde v Budapešti pri príležitosti výročia 21. augusta 1968: „Povedali mi, že z Bratislavy do Budapešti je tak blízko, že nie je problém sa s vami stretnúť zoči-voči hoci zajtra…“

Mečiar mi v dobrom rozmare urobil prednášku o tom, že v politike to takto jednoducho nechodí. Neviem, či politici podozrievajú druhých politikov zo zlých úmyslov preventívne, alebo na základe osobných skúseností. Isté je, že politické prostredie je toxické, politikom sa naozaj nedá veriť. Mečiar sa v ňom pohyboval profesionálne, ako ryba vo vode. Stal sa politickou hviezdou, ktorá zatienila všetko a všetkých. Lenže i jeho nakoniec to toxické prostredie otrávilo.

Na starého Mečiara sa spomína ako na vodcu, ktorý pobláznil zástupy, ale tiež ako na politické monštrum, ktoré zavlieklo Slovensko do medzinárodnej izolácie. Nedávno jeden český komentátor v článku o Srbsku citoval Mečiarov výrok: „Keď nás Západ odmietne, obrátime sa na Východ.“ Je zaujímavé, že po štvrťstoročí už mi to neznie tak strašne. Je čoraz ťažšie definovať Západ, pretože Západ má problém sám seba definovať, aby to bolo korektné politicky, ekonomicky, ekologicky, nábožensky, genderovo… A nie je jednoduché sa identifikovať s niečím, čo je problém definovať.

Keď som sa rozlúčil s premiérom, potreboval som k článku ešte jeho fotografiu. Na sekretariáte ju pre mňa mali pripravenú, ale vyskytol sa nečakaný problém. Mečiarova asistentka sa s fotografiou svojho šéfa nedokázala rozlúčiť a odišiel som bez fotky. Toto nebude obyčajný politik, napadlo mi vtedy.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Mečiar