Kvapky na kameni

Príbehom na dobrú noc nemusí byť iba klasická rozprávka o drakovi, ktorý niekde za rohom číha na princeznú a chce ju zožrať. Novodobé rozprávky vôbec nie sú o princeznách. Dnes sa „nosia“ rebelky.

13.11.2019 16:00
debata (1)

Boli sme u nás v knižnici prekvapené, keď sme pred časom dostali knižku Príbehy na dobrú noc pre rebelky, novodobé rozprávky, ktoré hovoria o ženách, ktoré zmenili svet. Aj ony bojovali s „drakmi“ – len sa často takýto drak nazýval zlom, nepochopením, nechcením alebo inou prekážkou. A zavše boli iba v niečom prvé alebo bolo priskoro na zmeny, ktoré trebárs priniesli. Väčšinou ani nečakali na princa. Naopak, so svojím „drakom“ zabojovali a naše dcéry aj synovia si na dobrú noc o nich môžu čítať rozprávky a možno niektoré aj inšpirujú.

Takýmito rebelkami, ktoré menili náš svet, boli napríklad sestry Brontëové, Coco Chanel, Julia Childová, kráľovná Alžbeta, ale aj Serena Wiliamsová. Knižka je iná ako tie ostatné. Už na prvý pohľad sa zamilujete, vezmete ju do rúk a listujete. Neodložíte ju, kým nedočítate a nenabažíte sa jej originálnych ilustrácií.

Aj preto som sa potešila, keď ma kolegyne spisovateľky Monika Kompaníková, Monika Kapráliková, Gabika Futová a Zuzka Štelbaská oslovili a ponúkli mi spolupráci na podobnom česko-slovenskom projekte, ktorý sa v týchto dňoch objavil v kníhkupectvách a mieri pod periny do postieľok mladých slečien a mládencov.

Moje kvapky, hĺbiace „jamku“ do tvrdého kameňa, boli Terézia Vansová, zakladateľka ženského spolku Živena, autorka prvej knižky pre deti, spisovateľka a priekopníčka boja za práva slovenských žien, Anička Jurkovičová, prvá slovenská herečka, ktorá sa nebála postaviť na dosky, čo znamenajú svet v časoch, ktoré nielenže nepriali slovenskému divadlu, ale všetky ženské úlohy v divadelných predstaveniach hrávali muži, Božena Slančíková Timrava, možno aj najväčšia a najváženejšia slovenská spisovateľka, Izabela Textorisová, prvá slovenská botanička a systematická vedkyňa, ktorú uznávali aj vo svete, no blízke okolie šokovala svojou inakosťou a záujmom o prírodu, a napokon Ester Šimerová Martinčeková, prvá dáma slovenského maliarstva, ktorá študovala v Paríži, a napriek tomu, že zvyšok života strávila na strednom Slovensku, cez otvorené okná „dočiahla“ nielen na Eiffelovku, ale na celý svet!

Niektoré z našich slovenských rebeliek používali aj naozajstné zbrane, väčšina však, podobne ako tie vo svete, mala iba svoj rozum, vytrvalosť, chuť, nadanie a hlavne lásku, lásku k umeniu, k ľuďom, k svojej krajine. Niektoré sú známe, na iné sme pozabúdali, ale všetky si zaslúžia našu pozornosť, pretože „ako kvapky na kameni“, krôčik po krôčiku, prešliapali cestičku tým ďalším. Bertha získala Nobelovu cenu, Ľudmila bola prvou pilotkou, Sára a Chaviva zachránili mnohé životy, Libuše navrhla skvelé hračky, Olga hľadala stratené deti, Helena vyštudovala na Sorbonne a Zuzana prekonala sama seba aj zradný Lamanšský prieliv…

Knihu dopĺňa slovník cudzích výrazov a časová os, ktorá priblíži spletitú históriu Čiech a Slovenska za posledných stopäťdesiat rokov aj prekážky, ktoré naše hrdinky museli prekonať. Naša kniha, ktorou sa vám chcem pochváliť, vznikla v spolupráci viac ako štyridsiatich žien z Čiech a Slovenska a nájdete v nej texty od deviatich autoriek a takmer tridsiatky ilustrátoriek. Aj my sme možno kvapkami, hĺbiacimi jamku a zanechávajúci­mi stopu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #Božena Slančíková-Timrava #Izabela Textorisová #Terézia Vansová #Ester Šimerová Martinčeková