Bezdomovcom vinou poslanca za SNS

Poslanec Národnej rady za SNS Peter Pamula rýchlo pred voľbami navrhuje zvýšiť právomoci správcom domov. Mali by môcť dať byt do dražby, ak vlastník nezaplatí poplatok do fondu opráv za viac ako 15 mesiacov, a to nemusí byť 15 mesiacov po sebe.

03.12.2019 16:00
debata (15)

Môže sa to teoreticky stať aj v prípade, ak je dlh vymyslený a správca sa s vlastníkom sporí. Za istých okolností teda môže o byt prísť aj ten, čo riadne spláca hypotéku, ale nestíha posielať príspevky do bytového fondu, či prípadne mu zle chodilo vyrozumenie.

Kto zaručí, že správca a budúci kupujúci nebudú chcieť len lacno prísť k bytu? Veď spôsobov, ako primať drobného dlžníka platiť do fondu opráv, môže byť viacero, ale spraviť ho bezdomovcom, to chce silný žalúdok.

Čie záujmy sú vlastne takýmito návrhmi chránené? Tomu sa hovorí národné cítenie? Slováci sú predsa už teraz kvôli výške hypoték najzadlženejší v Európe. Pokiaľ ide o situáciu s bývaním, sme na tom zúfalo. Len v Bratislave evidujú vyše 4 500 osôb bez domova.

Podľa Štatistického úradu chudoba ohrozuje každé piate slovenské dieťa! Vyplýva to z toho, že najviac sú zaťažené práve rozpočty rodín s deťmi. Domácnosti, kde žije sám rodič s dieťaťom, majú až 36-percentnú mieru ohrozenia chudobou. Čiže každá tretia neúplná rodina žije na alebo pod hranicou chudoby. To isté platí pre rodiny s viac ako troma deťmi, každá tretia mnohodetná rodina má sotva na vyžitie.

To sú príšerné čísla! A ako sa to meria? Spodný príjem, ktorý sa chápe ako hranica chudoby, predstavuje 373 eur na mesiac pre jednotlivca bez detí. Čo je to dnes 373 eur a akú malú nevyhnutnú spotrebu taká suma pokryje? Veď pokiaľ je rodina v katastrofálnej finančnej situácii, nemá ani dieťa šancu prospievať. Podľa výskumov platí, čím chudobnejší región, tým horšie bývajú učebné výsledky žiakov. Dôvodov je viacero, no skutočne najdôležitejšiu rolu hrá bývanie. To, či majú deti istú strechu nad hlavou, ale aj priestor, kde sa môžu učiť.

Pokiaľ sa musí rodina často sťahovať či prípadne býva v azylových domoch, kde nie je tiché miestečko na učenie, alebo dieťa býva priďaleko od školy, to všetko sa negatívne odráža na jeho možnosti a schopnosti učiť sa. A teda na to, aby sa deti vymanili z chudoby, nestačí len, že chodia do školy. Musí sa riešiť aj bývanie a sociálna situácia rodiny.

Ako sa hrdinský poslanec za SNS postavil k tejto výzve? Človek by si tipol, že navrhne štátnu výstavbu bytov pre rodiny s deťmi. Alebo systém prestupného bývania, aby sa postupne mohli tí najbiednejší posúvať na spoločenskom rebríčku a budovať si slušný život. Potom by navrhol stratégie ako v Berlíne či vo Viedni, aby zastropoval rast cien nehnuteľností a hypoték.

Rozmýšľal pán Pamula i nad tým, ako zabezpečiť, aby sa každé piate dieťa na Slovensku nenarodilo do chudoby, aby malo kde bývať a mohlo sa sústrediť na školské výsledky? Kdeže, on navrhuje, aby sa za drobný dlh, aj nižší ako dvetisíc eur, ľuďom dražila strecha nad hlavou.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #bezdomovec #hranica chudoby #Peter Pamula #správca domov #bytový fond opráv