Zodpovednosť miest a obcí za strechu nad hlavou

Piatková tragédia rozbila Prešovčanom z Mukačevskej 7 doterajší život na kúsky. A poodhalila mnohé. O nás a o spravovaní našej spoločnosti. Popri hrôzach a ranách na životoch i majetku ukázala solidaritu s vyhnanými z domovov.

10.12.2019 12:00
debata (1)

Súcitíme a pomáhame. Útechou sú aj správy o rýchlo organizovanej administratívnej a finančnej podpore. Dodatočne oceňujeme výdavky na modernizáciu hasičského zboru a nákup vysokozdvižných plošín použitých na záchranu ľudí na najvyšších poschodiach.

V dramatických momentoch bol na mieste aj rozum a energia. Aké však budú nasledujúce všedné dni? Ako dlho budú títo ľudia nútení žiť u príbuzných či v iných provizóriách? Ako sú na podobné tragédie pripravené naše mestá a obce?

Zákon o sociálnych službách uznáva bývanie ako ľudské právo, no podľa zákona o obecnom zriadení je obec v podobných situáciách povinná zabezpečiť svojim obyvateľom iba prístrešie. A to je gumový pojem, na starostov a primátorov extra netlačí. Zmestí sa podeň nielen obecný nájomný byt, ale aj izba na ubytovni, v útulku či nocľah v telocvični.

Bezpečný a dostatočne priestorný byt, v ktorom nedochádza ku kolízii medzi potrebami odpočinku, prípravy jedla a ostatných nevyhnutných činností, je základ riadneho fungovania človeka. Všetky ostatné podoby prístrešia tlačia kvalitu života ku dnu.

Ako sú teda obce pripravené postarať sa o strechu pre obete havárií? A tiež pre týrané osoby a tehotné ženy bez strechy nad hlavou (bolo by krutým paradoxom nemyslieť na ne, ak časť Slovenska chce tak veľmi chrániť život už od počatia). Čo ak aj na naše dvere zaklopú vyhnanci vojnových konfliktov a klimatických kríz? Majú rezervné nájomné byty pre nich a tiež pre 70 percent mladých vo veku 18 až 34 rokov, ktorí u nás ešte stále bývajú s rodičmi?

Odpoveď je známa: Nemajú. Vlani sa postavilo vyše 19-tisíc bytov, no v 98,8 percenta išlo o vlastnícke bývanie. Obecných bytov našťastie pribudlo 1 385, pretože štát podporuje aj kúpu už aj tých postavených. Ale rozhoduje obec. V Bratislave tak nepribudol ani jeden, v ťažko skúšanom Prešove 68 bytov. Na dôstojné riešenie bývania postihnutých haváriou stačiť nebudú.

Ak sa rozhodnú pre komerčný nájom, na Slovensku chýba program, ktorý by im znížil bremeno poplatkov za bývanie na únosnú mieru. Vo Fínsku poberá príspevok na bývanie 15 percent domácností. Podpora bývania z verejných zdrojov tam v roku 2017 v rámci schémy sociálnej ochrany dosahovala 300 eur na obyvateľa. V Spojenom kráľovstve až 387, kým u nás iba 7,30 eura.

Fínsko je známe programom riešenia bezdomovstva s názvom Bývanie na prvom mieste. Často sa argumentuje, že zaistenie stabilného a bezpečného bývania vyjde štát lacnejšie ako výdavky, ktoré má s ľuďmi bez bývania alebo bývajúcimi v subštandardných podmienkach.

Slovenských národohospodárov ale uchvátila štíhlosť výdavkov na bývanie. Pre chronickú krátkozrakosť nezvažujú dlhodobé náklady, ktoré šetrením na dostupnosti bývania vznikajú v zdravotníctve, sociálnych službách, bezpečnostnom sektore a tiež v dôsledku úpadku dôvery v politiku a štát.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bezdomovci #finančná podpora #solidarita #tragédia v Prešove #hasičský zbor #provizóriá #obecné byty #prístrešie