A tretí? Mrzne

Podľa známeho poučenia z konfliktu dvoch strán má prospech tretia. Táto múdrosť sa občas potvrdzuje vo volebných kampaniach, no v mnohých situáciách tretí nevíťazí. Hladuje. Alebo mrzne. Tak ako vlani, predvlani, roky.

14.01.2020 16:00
debata (3)

Taký je aj dôsledok sporu medzi Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý zviditeľňuje problém energetickej chudoby.

Hoci nedostatok tepla zásadne ohrozuje prežitie, za právo detí nemrznúť sa na Slovensku nevyrábajú tričká s dojemnými nápismi a nezvolávajú pochody. Kvôli sporu sa hovorí o európskej smernici, ktorá členským štátom ukladá povinnosť zabezpečiť aj najchudobnejším obyvateľom prístup k energiám. Pozornosť sa venuje zisteniam Štatistického úradu a Eurostatu. Podľa nich takmer päť percent našich domácností si nemôže dovoliť udržiavať v byte dostatočné teplo.

V takom Bulharsku by voliči vedeli dostať stranu zastupujúcu domácnosti bez možnosti udržiavať v byte teplo aj na čelo vládnej koalície. Lenže, čo je pre naše politické strany takéto percento? Sotva stačí na predratie sa do parlamentu.

Volebná matematika raz-dva zakryje vážnosť problému. Medzi rodinami s príjmom nižším ako hranica chudoby je totiž podiel domácností s problematickým prístupom k teplu až trojnásobný (16 percent). Tieto domácností nevykurujú poschodové domy ani bazény. Nezaslúžia si mávnutie rukou.

Zo stola by sme nemali zhodiť ani údaje zo špeciálneho zisťovania Štatistického úradu, ktoré Úrad splnomocnenca vlády pre marginalizované rómske komunity publikoval minulý týždeň. Dal k dispozícii aj kompletné databázy. Vďaka nim sa do zabudnutia neprepadnú fakty z dlhoočakávaného zisťovania konaného v anketármi obchádzaných osadách a koncentráciách chudoby. Podľa nich si tam teplo v príbytku nemôže dovoliť udržiavať každá štvrtá domácnosť.

Obávali sme sa drastickejších zistení. Miernejší výsledok svedčí, že časť rodín v getoizovaných sídlach si vie zaistiť aspoň tento existenčný základ. Vďaka dostupnejšej práci doma či vo Veľkej Británii a kvalitnejšiemu príbytku, v ktorom nefučí cez laty obité preglejkou.

Tiež vďaka tomu, že ich obydlie má náležitú dokumentáciu, ktorá chudobnú domácnosť oprávňuje na poberanie príspevku na bývanie. A tak má na úhradu elektriny, pravda, ak samospráva nerozhodla, že ňou chudobné domácnosti majú aj kúriť.

Nie je tajomstvom, že viac ako polovica domácností v hmotnej núdzi nemá nárok na príspevok na bývanie. Dlžníci, obyvatelia ubytovní a tí z príbytkov, ktoré pred časom akísi politickí viťúzi chceli kvalifikovať ako stavebný odpad a odstraňovať buldozérmi. V neľudskosti sa im zabránilo, no neľudské podmienky pretrvali. Tvrdosť zákonodarcu nezmierňuje ani prítomnosť detí. Poľavil len v prípade osôb nad 62 rokov.

Starší ľudia si to iste zaslúžia. Veď chodia aj voliť. Deti z chudobných rodín sa vo volebnej matematike strácajú. Aj regulačnému úradu. Ten sa síce statočne bije za príspevok na energie, no podľa vylučujúcich pravidiel z dielne sociálneho ministerstva.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #marginalizované rómske komunity #koncentrácia chudoby #prístup k energiám #Deti z chudobných rodín #getoizované sídla #úrad pre reguláciu