V predvolebnej kampani je všetko povolené?

V politike je niekedy jedno, či ide o pravdu, alebo o klamstvo. Dostatočne často opakovaná lož sa stáva „pravdou“, súčasťou spoločného presvedčenia. Ukážkový príklad sa práve odohráva v Spojených štátoch.

21.01.2020 16:00
debata (5)

O dva týždne sa tam začínajú celoštátne voľby v Demokratickej strane, z ktorých vzíde jeden kandidát alebo kandidátka na prezidenta/ku USA. Rysujú sa štyria hlavní nominanti, medzi inými aj „socialista“ Bernie Sanders.

Preto socialista s úvodzovkami, lebo v našom chápaní ide skôr o umierneného sociálneho demokrata. K jeho najsocialistic­kejším návrhom patrí verejné zdravotné poistenie pre všetkých, vyššie zdaňovanie príjmov korporácií a obmedzenie voľnej držby zbraní. Pre nás absolútna samozrejmosť znie v Amerike u časti verejnosti ako bláznivý komunistický experiment.

Niežeby Sanders nebol cieľom všemožných útokov a klamstiev v tlači už len za to, že je ľavicový kandidát, ktorého neplatí žiaden oligarcha. Tesne pred prvými voľbami v štáte Iowa si chcela polepšiť aj jeho protikandidátka, senátorka Elizabeth Warrenová. Základ masívnej protikampane bol banálny. Najprv sa v tlači objavila „story“ na základe uniknutého mailu, podľa ktorého Sanders odsudzuje Warrenovú ako elitárku. To, že išlo iba o nafúknutú bublinu, nehralo veľkú rolu.

V ďalšom slede udalostí sa toho chytila sama Warrenová. Sandersa obvinila, že jej vraj mal na súkromnom stretnutí pred rokom povedať, že žena nemá šancu stať sa prezidentkou. Nasledovali dni plné tučných titulkov a precítených vyjadrení analytikov a analytičiek.

Zo Sandersa sa za niekoľko dní stal mizogýn, ktorý čosi také nehorázne hovorí o ženách. Príbeh žije ďalej vlastným životom a toľkokrát sa bude opakovať, až kým všetci nebudú vedieť, že je sprostý sexista. Veď všetci o tom hovoria a všetci tým operujú ako holým faktom.

V takej situácii je takmer jedno, že ide o úplnú lož. Sanders ju vyvrátil, jeho interpretáciu potvrdzujú i následní svedkovia debaty. Najšokujúcejšie na tom je, že patrí k suverénne najväčším podporovateľom práv žien zo všetkých mužských kandidátov.

Sandersove vyjadrenia hovoria v jeho prospech. Všade opakoval, že posledné voľby predsa číselne vyhrala Hillary Clintonová o tri milióny hlasov nad Donaldom Trumpom. Už v minulých voľbách dokonca presviedčal samotnú Warrenovú, aby sa uchádzala o prezidentský úrad ona, a až keď odmietla, sám ohlásil kandidatúru.

Warrenovej tím však bude rozprávať svoju verziu od rána do večera, aby si polepšila na jeho úkor. Ak aj niekde zaznie, že to predsa nie je pravda, o pár týždňov si to málokto bude pamätať s istotou. Ale na pravde a faktoch záleží, inak sa so „všeobecným presvedčením“ a s pocitmi stotožníme na čomkoľvek.

Jedno takéto donekonečna opakované „všeobecné presvedčenie“ si mnohí pamätajú. Okolo roku 2003 všetci považovali za neoddiskutovateľné, že Saddámov Irak vlastní zbrane hromadného ničenia. Nevlastnil ich, ale toľko sa táto lož opakovala, až vytvorila podhubie a ospravedlnila nelegálnu vojnu proti Iraku, kam sme nakoniec svojich vojakov poslali aj my.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #primárky #Donald Trump #Bernie Sanders #Elizabeth Warrenová #predvolebná kampaň USA