Riziká bezvýznamných udalostí

V sobotu začalo plynúť jedenásťmesačné prechodné obdobie, počas ktorého už nie je Británia členom EÚ, no ešte musí rešpektovať európske pravidlá. Za ten čas by sa mal Londýn s Bruselom dohodnúť na budúcej podobe vzťahov.

07.02.2020 16:00
debata (1)

Na podpis a ratifikáciu širokej dohody, pokrývajúcej obchod s tovarom vrátane poľnohospodárskych výrobkov, služby, dopravu, spoluprácu v oblasti bezpečnosti atď., je 11 mesiacov asi málo. No mohli by stačiť na jednoduchšiu dohodu, ktorá zabráni clám a bariéram aspoň v kľúčových priemyselných sektoroch.

Mohli by, ak sa rokovania nezaseknú na nejakom druhoradom konflikte. Príklad sa ponúkol sám, takmer bezprostredne po piatkovom odchode Británie z EÚ. Miestne úrady na ostrove Guernsey, nachádzajúcom sa v Lamanšskom prielive obmedzili prístup do svojich vôd pre rybárov z EÚ.

Dohoda garantujúca práva rybolovu prestala platiť momentom brexitu. Prechodné obdobie by malo toto právo garantovať minimálne do konca tohto roka. No úrady na Guernsey si ho vysvetlili po svojom: od európskych rybárov začali vyžadovať, aby na každý vstup požiadali samostatne o povolenie.

Opatrenie sa najviac dotklo francúzskych rybárov, pre ktorých je rybolov vo vodách okolo Guernsey ekonomicky dôležitý. Neostalo len pri protestných nótach: Francúzsko zakázalo rybárom z ostrova predávať úlovky na svojom území. Prístup k francúzskemu trhu je zas životne dôležitý pre nich.

Nakoniec sa za pár dní všetko vrátilo do pôvodných koľají. Francúzi môžu loviť pri ostrove Guernsey, tamojší rybári zas predávať svoje úlovky vo Francúzsku. Päťdňový „rybársky konflikt“ je len lokálnou, nevýznamnou anekdotou. Ilustruje však riziká, ktoré môžu dostať nadchádzajúce obchodné rokovania Spojeného kráľovstva a EÚ do slepej uličky.

Dohoda a úzka spolupráca sú – z dlhodobého a racionálneho hľadiska – výhodné pre obe strany. No v politike by sme nemali preceňovať dôležitosť dlhodobého a racionálneho hľadiska. Častejšie to býva o krátkodobých, čiastkových záujmoch a emóciách. A obchodné rokovania sú (aj) politikou.

Nateraz ostal spor vyslovene lokálnym (hoci francúzsky minister poľnohospodárstva sa k nemu musel vyjadrovať v národnom parlamente). Nabudúce to môže byť inak – stačí, ak sa politik ktorejkoľvek zo strán rozhodne z druhoradého problému urobiť „politickú tému“.

Dôležitým ponaučením tiež je, že existencia dohody a jej implementácia môžu byť dve rozdielne veci. Počas jedenásťmesačného prechodného obdobia musí Británia rešpektovať pravidlá EÚ vrátane práva európskych farmárov loviť v britských vodách. Úrady na Guernsey si však pravidlo vysvetlili po svojom – prístup síce nezakázali, no podmienili ho novými pravidlami. Čím viac bude v stávke, tým väčšie riziko, že „nedorozumenia“ prerastú do zásadného sporu.

Brexit je za nami, ani to veľmi nebolelo. Zatiaľ. V časoch prudkých výkyvov politických nálad môžu rokovania o budúcich európsko-britských vzťahoch torpédovať aj v zásade bezvýznamné udalosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Francúzsko #Brexit #prechodné obdobie