Klimatické pokrytectvo konšpirátrov, hlupákov a cynikov

Popieranie klimatických zmien a ich príčiny v ľudských aktivitách je dnes našťastie už len doménou konšpiračných a extrémistických zákutí internetu.

14.02.2020 17:00
debata (44)

V politike sa k nemu hlásia iba fundamentalisti rozličného razenia, hlupáci a cynici, ktorí sa hrajú na veľkých konšpirátorov.

Novou líniou obrany tých, čo chcú zastaviť zelenú transformáciu z ideologických či čisto pragmatických dôvodov, je preto argument: „Nie je to také zlé.“ Načo sa stresovať? Veď od katastrofálnych následkov klimatických zmien nás delí niekoľko desaťročí.

Obrovské prostriedky investované v panike do radikálnej prestavby súčasných spôsobov výroby a spotreby sa údajne môžu využiť lepšie – na posilnenie hospodárskeho rastu či do nových technológií. Bohatšia a technologicky vyspelejšia spoločnosť sa ľahšie vyrovná s následkami klimatických zmien. A skôr nájde riešenie ich príčin.

Klimatická kríza však nie je len „ďalším environmentálnym problémom“. Je existenčnou rozsahom i hĺbkou ohrození, ktoré prináša pre náš spôsob života. Nie je ani vzdialenou hrozbou. Prebieha už teraz, cenu začíname platiť.

Veľké, nezvládnuteľné požiare, podobné, ako v tomto a predchádzajúcom roku zasiahli Austráliu či Sibír, sa ešte pred niekoľkými rokmi v štandardných klimatických scenároch zaraďovali do kategórie „veľmi nepravdepodobné“. V terminológii Medzinárodného panela pre klimatické zmeny to znamená pravdepodobnosť päť a menej percent.

Nevieme so stopercentnou určitosťou povedať, ako sa bude globálna klíma vyvíjať a čo to prinesie pre ľudstvo. Scenáre postavené na faktoch a vedeckých metódach sa stále spresňujú. Zväčša však k horšiemu. Následky klimatických zmien nastupujú rýchlejšie a masívnejšie, ako sme čakali.

Týmito očami je dobré hľadieť na súhrn následkov klimatickej krízy pre Slovensko, ktorý pred niekoľkými dňami vydala organizácia Greenpeace. Polovičný pokles vodných zdrojov (do roku 2075), štvornásobný nárast extrémnych horúčav (do konca storočia) a s nimi spojených zdravotných následkov, riziko roky trvajúcich extrémnych súch na východnom Slovensku na konci storočia, miliardové škody v poľnohospodárstve (približne v roku 2050) a tak ďalej nie sú environmentálnym alarmizmom. Ilustrujú následky klimatických zmien, ktoré pociťujeme už dnes a budeme cítiť čoraz viac.

Klimatická agenda by mala byť ústrednou témou volieb. O kvalite života na Slovensku rozhodne omnoho viac ako sociálna kozmetika súčasnej vládnej koalície. Odmyslime si hlupákov, zľahčujúcich klimatické zmeny z nevedomosti, a cynikov, ktorí sa tým chcú zapáčiť konšpiračno-klimatoskeptickému publiku. Zvyšok politických strán by sa pod „zelenú transformáciu“ podpísal.

Dajme si pozor na tých, čo to robia z vypočítavosti. Pretože si myslia, že sa k „uhlíkovej neutralite“ stačí prihlásiť. A pokojne môžu pokračovať v drancovaní lesov a iných formách rozkrádania budúcnosti. Veď „prachy sú prachy a možno to nakoniec nebude také zlé“.

Takéto klimatické pokrytectvo si však už nemôžeme dovoliť

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #klimatické zmeny #konšpirácie #uhlíková neutralita #zelená transformácia #globálna klíma