Spravodlivosť

Už pár mesiacov je na čele európskej prokuratúry Laura Corduta Kövesiová – bývalá rumunská protikorupčná prokurátorka, ktorá poslala za mreže skorumpovaných politikov, úradníkov, sudcov...

21.02.2020 16:00
debata (4)

Pomaly sa dotvárajú štruktúry inštitúcie, ktorá bude vyšetrovať podvody s európskymi peniazmi a s nimi súvisiace prípady zneužitia právomocí či korupcie.

No od funkčnej európskej prokuratúry (EPPO) sme ešte ďaleko. Ak nemá byť úrad EPPO bezzubý, musia byť splnené dve podmienky. Prvou sú dostatočné finančné zdroje. Na tento rok dostalo EPPO osem miliónov eur – no na zvládnutie niekoľkých tisícok prípadov (podľa odhadov 3 000 hneď po spustení) bude potrebovať niekoľkonásobne viac peňazí.

Ide pritom o „rozumnú investíciu“. Popredné nemecké ekonomické inštitúty IfW Kiel a mníchovský ifo Institute odhadujú, že len podvody s DPH oberú verejné rozpočty ročne o 30–60 miliárd eur. Ak by sa prokuratúre podarilo zabrániť len pár percentám z toho, na svoju činnosť si pohodlne „zarobí“.

Druhou podmienkou je nezávislosť. Na činnosť európskej prokuratúry vrátane delegovaných prokurátorov, ktorí budú fyzicky v členských krajinách, ako súčasť národných prokuratúr, nemôžu mať národné prokuratúry ani iné inštitúcie žiaden vplyv. V opačnom prípade by hrozilo, že by do politicky citlivých prípadov vyšetrovaných EPPO mohol vstupovať národný (generálny) prokurátor – napríklad, aby ochránil svojich politických „spojencov“. Európska prokuratúra bude úspešná len vtedy, ak bude čo najviac izolovaná od nelegálnych sietí a kontaktov, ktoré si v mnohých krajinách vybudovali politici, organizovaný zločin a inštitúcie, ktoré mali chrániť zákon, no chránili „našich ľudí“.

Spomínaná analýza dvoch nemeckých inštitútov ukazuje, že korupcia a zneužívanie verejných zdrojov nie sú len problémom strednej a východnej Európy. Dáta indikujú veľké nezrovnalosti aj na Cypre, v Írsku, Luxembursku, či vo Švédsku. No pre našu časť Európy je tento problém špeciálne dôležitý.

Zneužívanie eurofondov, daňové podvody a vysoká korupcia sa u nás stali výživou pre špecifickú koalíciu oligarchov a politikov. Hlavným typom transakcií je pre nich výmena politického vplyvu (a ochrany) a renty z verejných zdrojov (od provízií z verejných nákupov po tolerované DPH podvody). Korupcia je inherentnou súčasťou takéhoto ekonomického a politického systému. Aby však mohol fungovať, musia oslabovať základy právneho štátu (nezávislosť súdov, prokuratúry či polície), obmedziť nezávislý verejný priestor (napríklad kontrolou – politickou či vlastníckou – nad médiami) a oligopolizovať politiku. Je pri tom jedno, či sa vo svojej snahe zaštiťujú ideológiou z pravej, či ľavej strany spektra. Či si hovoria konzervatívci, nacionalisti alebo sociálni demokrati. Ich jediným skutočným programom je privatizácia verejnej moci.

Existencia nezávislej a efektívnej európskej prokuratúry im to môže komplikovať (a nie je náhodou, že sa Maďarsko ani Poľsko k EPPO nepripojili). No koalíciu skorumpovaných politikov a oligarchov nedokáže EPPO poraziť. To môžu len občania. Vo voľbách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EPPO #Európska prokuratúra #Laura Kövesiová