Správa o krajine, ktorá premrhala príležitosti

Podľa Európskej komisie Slovensko nedostatočne využilo dobré ekonomické časy. Zaostáva v oblastiach, ktoré sú dôležité pre budúcnosť krajiny: kvalita verejnej správy, vzdelávanie, výskum a inovácie, vyrovnávanie regionálnych rozdielov a kvalita životného prostredia.

28.02.2020 16:00
debata (29)

Správa je súčasťou Európskeho semestra, mechanizmu koordinácie hospodárskych politík členských krajín EÚ. Tento rok sme dostali zlé známky aj v oblastiach, kde sme mávali lepšie hodnotenie, napríklad kvalita verejných financií.

V predvolebnom období sa zvýšenie verejných výdavkov a deficitu asi dalo očakávať. Horšie je, že ho nevyvažuje aktivita na druhej strane rovnice: v efektívnosti výberu dane z pridanej hodnoty je Slovensko piate od konca. Takzvaná daňová medzera (rozdiel medzi potenciálnym a skutočným výnosom DPH) je u nás 23 percent – oproti 10,9 percenta priemeru EÚ.

Daňový systém znevýhodňuje pracujúcich, naopak, kapitálové dane sú výrazne pod priemerom Európskej únie.

Vysoké regionálne rozdiely, problémy v školstve a zdravotníctve, slabé financovanie vedy a výskumu či zlá kvalita životného prostredia znamenajú, že v budúcnosti si ťažšie udržíme pozitívne výsledky aj tam, kde ich ešte máme. Tento rok ešte komisia konštatovala napríklad relatívne stabilný hospodársky rast, nízku nezamestnanosť, klesajúci dlh, relatívne nízku mieru chudoby a príjmových nerovností. Už čoskoro to nemusí byť pravda.

Samostatnou kapitolou je kvalita verenej správy. Jej nízku úroveň konštatovala komisia aj v minulých rokoch. Účinnosť verejných politík redukujú slabé strategické plánovanie a neefektívna administratíva. K tomu pripočítajme vysokú mieru vnímanej korupcie a nízku nezávislosť súdnictva.

O mnohých z týchto problémov hovorila komisia už v predchádzajúcom období. Vláda navrhla opatrenia, no tým sa to väčšinou skončilo. Pri hodnotení miery implementácie odporúčaní z minulého roka komisia zväčša vidí len „obmedzený pokrok“. V preklade to znamená, že sme riešenia sľúbili, ale nesplnili. V rebríčku používanom komisiou to stačí iba na druhú najhoršiu známku, teda štvorku.

O vyrovnanosti rozpočtu (napr. medzi cieľom „zdravých verejných financií“ a sociálnymi záväzkami) či efektívnosti viacerých jeho ukazovateľov sa vedú diskusie. Nič z toho však nespochybní celkový obraz, ktorý tohoročná správa kreslí o Slovensku.

Za posledných niekoľko rokov sme sa stali krajinou, ktorá nie je hospodársky úspešná, a vzhľadom na zaostávanie vo vzdelávaní, v inováciách, či digitálnej ekonomike asi ani nebude. Nie sme sociálne férovou krajinou a kvalita verejných služieb je pod európskym priemerom. Tlačíme pred sebou environmentálne problémy, v budúcnosti budeme splácať o to vyšší environmentálny dlh. A neefektívnou, korumpovanou verejnou správou berieme občanom vieru v štát a jeho inštitúcie.

Premrhali sme príležitosti a na budúce problémy sme pripravení menej než pred pár rokmi.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #správa EK